Den som arbetat i 40 år ska kunna få en hygglig pension

Imorgon fattar riksdagen förhoppningsvis beslut om vårändringsbudgeten och dess nytillkomna förslag om höjda pensioner.

"Det säger sig självt att den som börjar arbeta i 20-årsåldern med ett ofta betydligt mer fysiskt påfrestande arbete än akademikern inte kan arbeta lika långt upp i åldrarna."

"Det säger sig självt att den som börjar arbeta i 20-årsåldern med ett ofta betydligt mer fysiskt påfrestande arbete än akademikern inte kan arbeta lika långt upp i åldrarna."

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Krönika2022-06-21 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alldeles oavsett vilket beslut det till slut blir efter alla turer så kommer pensionerna att höjas som ett led i valrörelsen.
Med tanke på hur pensionssystemet utvecklats var det bara en fråga om när pensionerna skulle bli en politisk stridsfråga. De med lägst pension får ut så lite att det till slut inte höll att pensionerna skulle vårdas av de partier som gjorde upp om det nya pensionssystemet inom pensionsarbetsgruppen. Det såg Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet till.
 

Hur det än går i valet den 11 september är det uppenbart att det behövs en ny pensionsöversyn efter valet. Den gamla uppgörelsen håller inte när medellivslängden stiger som den gör. 
Det är omöjligt för många på arbetsmarknaden att arbeta upp till 68, 69-års ålder. Det som kan krävas för att uppfylla målsättningen om att pensionen ska utgöra minst 70 procent av slutlönen inklusive tjänstepension.
 

Kommunal har tidigare visat att en medlem som är född 1960 måste arbeta till 70 för att få en acceptabel pension. Den som är född 1980 måste arbeta till 73-årsdagen. Det är orimligt. Därför bör en ny pensionsuppgörelse bygga på antalet år i arbetslivet. Den som arbetat heltid i 40 år bör vara garanterad 70 procent av slutlönen.
Etableringsåldern på arbetsmarknaden är extremt sen i Sverige. Åldern då 75 procent av en årgång arbetar är 28 år. Etableringsåldern för akademiker ligger runt 30.
 

Det säger sig självt att den som börjar arbeta i 20-årsåldern med ett ofta betydligt mer fysiskt påfrestande arbete än akademikern inte kan arbeta lika långt upp i åldrarna.
Därför bör riktmärket för en pensionsöversyn vara att den som arbetat i 40 år ska kunna få en hygglig pension. Den som börjar vid 20 och sedan arbetar heltid ska kunna pensionera sig vid 60 om man vill. Den som börjar vid 30 får arbeta till 70.
Klart och tydligt. En sådan enkel tumregel skulle dessutom förmodligen leda till en lägre etableringsålder. Det skulle bli intressantare att snabba på studierna, kanske avstå från det där sabbatsåret och utlandsresan. Det skulle i sin tur stärka pensionssystemet om fler börjar arbeta tidigare.
Sedan behövs det också ökade intäkter till pensionerna genom höjd pensionsavgift och en gas som ger utdelning från tillfälliga överskott. 
Det saknas inte goda förslag. Det är bara att hoppas att det finns ansvarsfulla politiker som kan ta itu med reformerandet efter valet. Dagens pensionssystem kommer inte att hålla i längden.