Året var 2011. I maj månad det året samlades några politiska tänkare och tyckare och aktörer på Engelsbergs bruk. I regi av moderatorn Lotta Gröning (som i valet i september i år gör debut som riksdagskandidat för Liberalerna) hölls ett antal anföranden på temat "den nya borgerligheten." Av detta blev en antologi som gavs ut 2011. Allt möjliggjordes av Axel och Margaret Ax: son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.
Jag läste antologin igen nu på vårkanten i år 2022. Innehållet är intressant och väl värt fortsatta diskussioner nu när vi efter snart 11 år har något av ett, i vart fall påbörjat facit för hur det hittills har blivit med den nya borgerligheten.
De fyra borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet (numera Liberalerna) hade 2010 vunnit fortsatt regeringsinnehav under statsminister Fredrik Reinfeldt. De borgerligas alliansregering hade börjat formeras ungefär ett år före riksdagsvalet 2006. Partierna omprövade, diskuterade öppet och samlade ihop sig för att på allvar kunna utmana Socialdemokraterna om regeringsmakten på ett mindre slumpartat sätt än vad som tidigare varit (och är får man väl säga) i Sverige. De borgerliga hade i huvudsak en historia som mer präglades av splittring än av gemenskap. Valsegern 1991 med Carl Bildt som statsminister indikerade mot den bakgrunden ett steg framåt; så var det. Mellan Moderaterna och Folkpartiet hade det arbetats fram ett slags plattform för en ny regering: Ny start för Sverige. Centerpartiet och kristdemokraterna anslöt till samarbetet. Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons inträde i riksdagen med - som det visade sig - pajaspartiet Ny Demokratiinnebar att Bildt och de övriga i regeringen inte hade ett flertal emot sig i riksdagen och därför kunde tillträda.
Det blev besvärliga år som framförallt kom att präglas av djupa ekonomiska problem när alla tänkbara nedärvda ekonomiska bubblor sprack och kastade ut landet i massarbetslöshet, kraftiga räntehöjningar och annat elände som inte minst bäddade för en rekordstark återkomst för socialdemokratin med Ingvar Carlsson och sedermera Göran Persson vid rodret. Sedan kom som sagt Alliansen som för första gången på allvar utmanade S om regeringsmakten. Och i halvlek av Alliansen släpptes boken om den nya borgerligheten. Med början nästa söndag ska vi börja ta oss igenom skribenternas bidrag och spegla det vi läser mot det vi ser idag.