Den bakfulle och den glömske kan få en extra knuff

Valhelgen är sannolikt ganska så lugn i Norrköping. Vad jag ser så är det inte någon av partiledarna som gör ett stopp i Peking på sin sista kampanjdag i detta val.

Som vanligt handlar det mesta om Jimmie Åkesson. Här syns han på Tyska torget i Norrköping under partiets valfinalmöte.

Som vanligt handlar det mesta om Jimmie Åkesson. Här syns han på Tyska torget i Norrköping under partiets valfinalmöte.

Foto: Inger Ramstedt

Krönika2022-09-11 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Däremot är det flera som gör sina sista kampanjmöten i Göteborg. Några partiledare, däribland Jimmie Åkesson och Ebba Busch håller valmöten i alla de tre största städerna innan de går in på sina respektive valvakor för att invänta väljarnas dom. Ungefär hälften av de väljare som går och röstar gör det just på valdagen. Eftersom ungefär 85 procent av de i runda slängar 7, 5 miljoner röstberättigade medborgarna också använder sin rösträtt så handlar det om ett par, tre miljoner människor som går till vallokalen denna söndag. I denna stora skara finns en liten grupp väljare som kommer att byta block när de röstar. Om några av dessa passerar ett torgmöte med Ulf Kristersson, Magdalena Andersson, Nooshi Dadgostar eller någon av de andra så kan det vara just där och då som blocket vinner en ny röst. 

Valkampanjandet ända in i kaklet har säkerligen också en viss mobiliserande effekt på de egna väljarna. Den bakfulle, den glömske, den turistande, den deprimerade, den genuint ointresserade; alla kan de få en sista liten knuff in i valbåset när de hör och ser en partiledare känd från teve ropa på torget att "din röst kan avgöra Sveriges framtid så missa inte den chansen". 

I stort tror jag dock att det ivriga valdagskampanjandet kan bokföras på rastlöshetens och "i säkerhets skull"-kontot. Partiledarna har fått in valrörelsetempot i blodet och vad ska de göra en hel helg om de inte får hålla valmöten? Och partiledaren vet att "det finns väljare kvar att påverka därute och når vi vårt mål och är på det segrande blockets sida så kan jag känna att jag till sista valrörelseandetaget bidrog till framgången. Och går det inte bra så kan jag se mig själv i spegeln och alla de andra i ansiktet och säga att jag körde då på till fem i åtta i vart fall; stred in på mållinjen."

Opinionsmätningarna före valet har visat på ett polariserat och uppdelat Sverige i regeringsfrågan. Som alltid på senare tid så är det Sverigedemokraterna som är i centrum. Det ena blocket bygger sin gemenskap på att de är eniga i sitt motstånd mot SD. Det andra blocket bygger sin gemenskap på att de är eniga om att ta Sverigedemokraterna i båten och försöka ro båten i land. Båda blockens ledarpartier S och M agerar politiskt rationellt för stunden. Frågan är vad vi får för resultat? Och om det segrande blocket förmår att göra något bra? Och om på vilket sätt det förlorande blocket faller ihop. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om