Vad som krävs av politiker som vill styra över den egna gränsen

De traditionellt ansvarskännande och regeringsnära partierna Socialdemokraterna och Moderaterna gick i baklås av ivern att först och främst se till att vara emot SD.

En bild från november 2023. På den ryska sidan väntar invandrare på att få söka asyl i Finland. Nu har Finland stärkt sitt försvar mot ryska attacker av det här slaget. Med hänvisning till sin säkerhet kan Finland - vid speciella tillfällen och omständigheter - direktavvisa asylsökande vid gränsen.

En bild från november 2023. På den ryska sidan väntar invandrare på att få söka asyl i Finland. Nu har Finland stärkt sitt försvar mot ryska attacker av det här slaget. Med hänvisning till sin säkerhet kan Finland - vid speciella tillfällen och omständigheter - direktavvisa asylsökande vid gränsen.

Foto: Jussi Nukari

Krönika2024-07-16 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen i Finland antog nyligen en så kallad undantagslag som gör det möjligt att snabbavvisa asylsökande människor direkt vid gränsen. För att anta lagar som innebär undantag från Finlands grundlag krävs 5/6-dels majoritet i riksdagen. Vänsterpartiet och de Gröna röstade nej tillsammans med en handfull socialdemokrater och liberaler. Men det blev en majoritet för regeringens förslag. Inget av de regeringsnära och traditionellt ansvarskännande partierna i oppositionen ville ta på sig rollen som nejsägare. Finland visade återigen en berömvärd målmedvetenhet i svåra lägen.

Att snabbavvisa asylsökande ger Finland bättre möjligheter att försvara sig mot det slags krigföring som Ryssland gärna ägnar sig åt och som består i att man transporterar stora skaror människor från andra delar av världen till gränsstationer - till exempel den ryska gränsen mot Finland - för att på så sätt ställa till stora problem i det finska samhället. 

Vi i Sverige vet vad det handlar om; även om vår invandringskollaps inte berodde på rysk hybridkrigföring med migranter från Afrika som vapen. Våra problem var inhemskt ihopkokade. Migrationsverket meddelade världen att alla som uppgav att de kom från Syrien skulle beviljas permanenta uppehållstillstånd och att inga ålderskontroller skulle göras för dem som ville ha uppehållstillstånd som ensamkommande barn. De traditionellt ansvarskännande och regeringsnära partierna Socialdemokraterna och Moderaterna gick i baklås av ivern att först och främst se till att vara emot allt som de växande Sverigedemokraterna var för. Det där baklåset kostade på för samhället i stort. Det vet vi. Och det vet Finland.

Torsten Fagerholm är ledarskribent på den liberalt borgerliga finska tidningen Hufvudstadsbladet. Han skriver klokt och livserfaret om de juridiska, politiska och etiska målkonflikter som följer med den nya Avvisningslagen: "Det öppna samhället lider av inbyggda svagheter, som exploateras av Kreml och dess gelikar." Så är det. Och dessa svagheter kan inte politiska partier blunda för bara för att man råkar ha beröringsskräck visavi SD/Sannfinländarna. 

Fagerholm citerar skribenten och republikanen David Frum som 2019, i en debatt om vakthållningen vid USA: s gräns mot Mexiko, konstaterade att "Ifall liberaler vidhåller att enbart fascister övervakar gränser, så kommer väljarna att anlita fascister för att sköta jobbet som liberaler vägrar åta sig”. Och Finland vill inte att ryssar ska styra vid den finska gränsen. Så hänger det ihop.