Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De tog regeringsplanet till Norge för att visa enighet

På måndagen den 21 mars reste statsminister Magdalena Andersson och oppositionsledaren Ulf Kristersson gemensamt till Nordnorge för att besöka den stora Natoövningen Cold response

Här står de i mitt i Natoövningen i Bjerkvik i norra Norge. Statsministern och hennes utmanare i höstens val. Vem ska dra det längsta strået? Valet kan gå hur som helst. Widar gissar att Magdalena Andersson blir den som för in Sverige i Nato.

Här står de i mitt i Natoövningen i Bjerkvik i norra Norge. Statsministern och hennes utmanare i höstens val. Vem ska dra det längsta strået? Valet kan gå hur som helst. Widar gissar att Magdalena Andersson blir den som för in Sverige i Nato.

Foto: TT

Krönika2022-03-23 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Övningen genomförs just nu med svenska soldater och svenska stridsplan på plats. Att Socialdemokraterna och Moderaterna i offentlighetens sökta ljus åker till en stor Natoövning tillsammans är en stor händelse. Att Magdalena Andersson bjöd in Ulf Kristersson till resan kan säkert tolkas och övertolkas på många sätt. I mina ögon är det mest rimligt att se den extraordinära utflykten som ett vettigt, kallt och bra svar på det extraordinära säkerhetspolitiska läge som vi befinner oss i. 

Socialdemokraterna har vanligtvis styrt landet då vi i modern tid pressats av internationella kriser och krigsutbrott. Och Moderaterna har på olika sätt givit understöd till S-regeringarnas krishantering och S-regeringarna har in sin tur tagit hänsyn till uppfattningar och perspektiv inom det moderata partiet. Andra världskriget, Kubakrisen, Oljekrisen, Nine-eleven, vågen av islamistiska terrorattacker i Europa och Rysslands nuvarande brutala anfallskrig i Ukraina är exempel på kriser där S och M har slutit upp invid varandra när det verkligen gäller. Moderaterna håller nu på att skola in Sverigedemokraterna i detta förhållningssätt medan Socialdemokraterna på sin sida övar upp Miljöpartiet och Vänsterpartiet i den nationella krishanteringens höga konst. Allt detta är en styrka för Sverige och en stor tillgång för Sveriges försvarsförmåga. 

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt (8 mars) att ett svenskt medlemskap i Nato skulle "destabilisera" det säkerhetspolitiska läget i norra Europa. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson företräder å sin sida uppfattningen att "en formell ansökan (om medlemskap) kan göras i samband med det stora Natomötet i Madrid som hålls i slutet av juni i år.(19 mars)

Ulf Kristersson har även gjort klart att en regering som leds av honom efter valet i höst kommer - om inte saken är löst innan dess - att ansöka om medlemskap i Nato. 

Utifrån dessa uttalanden kan man tänka att de båda står benhårt i var sitt hörn. Jag håller det emellertid för osannolikt att Natofrågan kommer att avgöras genom en batalj i den kommande valrörelsen. Norgeresan var en uppvisning i enighet för Sveriges väl och ve. Natofrågans fortsatta hantering kommer att präglas av liknande stämningslägen. Mitt stalltips är att det blir Socialdemokraterna - precis som med EU-medlemskapet 1994 - som för in Sverige i Nato.