De stora kullarna håller på att skjuta in sig

Gangstermorden fortsätter i Sverige. Året 2022 har inletts mer våldsamt och mer dödligt än tidigare år. 20 döda fram till 10 april.

Polis vid plats vid en dödsskjutning i början av april i Stockholm.

Polis vid plats vid en dödsskjutning i början av april i Stockholm.

Foto: TT

Krönika2022-04-13 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk polis och lagstiftare tycks ha fått ett visst grepp på välkända lite äldre kriminella personer som till exempel beställer narkotika och morduppdrag. Fransmännens framsteg med avlyssning (Encrochat) har placerat många svenska gangsters på häkten, på fängelser och/eller fått dem att fly landet. De luckor som uppstår i de kriminella leden fylls dock snabbt på med nya personer och ligor. Framförallt finns det gott om rekryter till gangsterkriminalitetens frontled där det mördas och skjuts som aldrig förr.

I slutet av förra året publicerade Dagens Nyheter en gedigen granskning som gav "Fakta i frågan om vilka är det som skjuter." (DN 6/12 2021) 

DN har kartlagt alla som häktats, åtalats eller dömts för skjutvapenvåld sedan 2017. (En mycket stor del av skjutningarna är inte uppklarade och där har således heller ingen "häktats, åtalats eller dömts." Sannolikheten för att de som inte åkt dit skulle vara av helt andra slag än de som finns i DN: s kartläggning är dock mycket liten.)

En av de mest oroande uppgifterna i DN är att många av de unga män som ägnar sig åt skjutvapenvåld kommer från hem med kriminellt belastade föräldrar. 38 procent har pappor som dömts för brott med fängelse i straffskalan. Än mer uppseendeväckande - med tanke på brottslighetens genus i allmänhet - är att 19 procent av de unga männen även har mammor som dömts för lika allvarliga brott som papporna. Kriminella familjer, släkter och klaner har en konserverande effekt på kriminaliteten.

Huvudelen av de gangsterkriminella är utrikesfödda eller födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar. Det allvarliga här är att den mycket kraftiga invandringen från Mellanöstern och Afrika (vanligaste ursprungsregioner i DN: s kartläggning) ägde rum mellan 2012-2019 och den syns ännu knappt i brottsligheten. Nästan alla i DN: s undersökning kom till Sverige före 2010. Risken för nya stora flöden in i gangstermiljön bör därför bedömas som mycket stor. 

Insatserna mot frontledens skjutande och mördande unga män är ännu för vaga och otillräckliga. Straffen - inte minst för gangsterismen som sådan - är på tok för låga och senfärdiga. Långa straff och utvisning där det är möjligt behövs för att stävja skadorna på liv och samhälle. Gangsters ägnar sig åt samhällsfarlig verksamhet som riskerar att på allvar sprida sig in i advokatleden, ut i arbetslivet och in i socialförsäkringarna.