Den 1 oktober 2022 gjorde LO, PTK och Svensk Näringsliv tillsammans med staten upp om en reform för att underlätta för vidareutbildning under arbetslivet, det livslånga lärandet.
Den som arbetat ett tag ska kunna få upp 80 procent av lönen för att studera och kompetensutveckla sig. Det var klang och jubel. Kompetensutveckling mitt i livet välkomnades av arbetsmarknadens parter och regeringen.
Min son var en av dem som av olika skäl tyckte att det var dags att skaffa sig en utbildning. Han har inte varit arbetslös en dag efter gymnasiet utan kombinerat en karriär som rocksångare med att arbeta med och att administrera personlig assistans. Nu ville han vid 34 års ålder förkovra sig och få en formell utbildning. Han sökte en ettårig utbildning för att bli behandlingsassistent. Han ansökte samtidigt, i april förra året, omställningsstudiestöd och utbildningen skulle börja i augusti. Han kom in men fick aldrig något svar om omställningsstudiestöd och blev därför tvungen att ta studielån för att försörja sig under studietiden.
I maj i år när en månad återstod av utbildningen blev han beviljad omställningsstudiestödet, men att han inte kunde få ut det eftersom han tagit studielån. Att omställningsstudiestödet skulle kunna betalas ut retroaktivt var inte att tänka på.
Snacka om Moment 22! Min son är långt ifrån ensam om den här erfarenheten. På┣DN-Debatt berättar arbetsmarknadens parter att det idag är 21┣750 personer som väntar på besked om omställningsstudiestöd. Av alla de som skulle ha påbörjat sin utbildning i augusti 2023 väntar 2┣300 personer fortfarande på svar.
Det storstilade livslånga lärandet har fastnat i CSN:s handläggningsrutiner och pengarna som avsatts till reformen fryser därmed inne. Så kan det rimligen inte fortsätta.
Det är lätt att instämma när talespersonerna för Svenskt Näringsliv, LO och PTK kräver att regeringen omedelbart skjuter till pengar så att handläggningen kan snabbas på.
Det är absurt att den som söker omställningsstudiestöd i god tid inte fått besked om pengarna beviljats när den sökta utbildningen börjar.
När uppgörelsen mellan parterna och regeringen slöts den 1 oktober 2022 talades det om ett nytt Saltsjöbadsavtal. Meningen är att reformen ska vara långsiktig. Ska det lyckas måste de byråkratiska hindren i uppstarten röjas åt sidan.
Livslångt lärande blev reform med förhinder
Det livslånga lärandet hackar betänkligt. Jag vet för jag har sett det på nära håll. Många som är berättigade till omställningsstöd får inga besked i tid för att kunna utbilda sig.
"Den som arbetat ett tag ska kunna få upp 80 procent av lönen för att studera och kompetensutveckla sig. Det var klang och jubel."
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.