De partierna kommer att tappa medborgarnas förtroende

Partier och politiker som ignorerar detta och hellre leker gamla landskapslekar kommer att tappa i förtroende.

President Zelenskyjs besök på Harpsund på lördagen är ett övertydligt tecken på de nya och allvarliga sakfrågor politiken har att hantera. Vi är i krig för frihet och demokrati. Inget är viktigare än det.

President Zelenskyjs besök på Harpsund på lördagen är ett övertydligt tecken på de nya och allvarliga sakfrågor politiken har att hantera. Vi är i krig för frihet och demokrati. Inget är viktigare än det.

Foto: TT

Krönika2023-08-21 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under senare år har det ofta och lite slentrianmässigt sagts att vi i Sverige nu rör oss i ett "nytt politiskt landskap." Det är sant i så mening att tre nya partier gradvis har etablerat sig i riksdagen vid sidan av de klassiska fem: S, M, C, L och V. Kristdemokraterna nådde sina första mätbara resultat i riksdagsvalet 1964. Då fick partiet 1, 8 procent. Det skulle dock dröja i 27 år innan KD 1991 för första gången tog sig in i parlamentet på en egen valsedel. Sverigedemokraterna fick vänta i 22 år från 1988 då de vann sina första riksdagsvalröster (0, 02 procent) och till 2010 då de kom in i riksdagen. Miljöpartiet var snabbare. De noterades för 1, 7 procent i riksdagsvalet 1982. Redan sex år senare dansade de in i riksdagen. KD har suttit i regering under 11 år medan MP har regerat i åtta år. Men inget av partierna har skapat några "nya landskap". De har gått in på M- respektive S-sidan och förstärkt de sedan länge etablerande landskapsvyerna i politiken.

Sverigedemokraterna gör nu under denna mandatperiod sina första år som del av ett regeringsunderlag. Till skillnad från de andra nya partierna så har SD visat stor växtkraft och i så mening förändrat det inrikespolitiska landskapet där det numera finns tre större partier; SD knep rentav andraplatsen bakom Socialdemokraterna i valet 2022. 

Just nu har SD en annonskampanj. Partiledaren Jimmie Åkesson syns på stora annonstavlor tillsammans med budskapet att "Vi är inte som alla de andra". SD har helt klart ambitionen att förändra den politiska landskapsmålningen i Sverige. Vart det hela bär iväg är svårt att säga. För dagens syns det som om det moderata landskapet har tagit hand om SD.

När det gäller innehållet i politiken är det dock ingen tvekan om att landskapet är betydligt mer nytt (och nygammalt) än gammalt och etablerat. 

Regering och riksdag har att hantera Rysslands anfallskrig där vi som ett västland är en aktör på Ukrainas sida. En stor strid gäller yttrandefriheten med bäring på religiösa strider och terrorhoten mot Sverige är på riktigt. Svenska politiker har redan under lång tid prövats i infekterade bråk om invandringens storlek och effekter och om en absurt omfattande och dödlig gängkriminalitet. Lägg därtill nygamla duster om energiförsörjningen och klimatpolitiken i allmänhet och om kärnkraften i synnerhet. Vi lever kort sagt i en period som domineras av för oss nya och allvarliga sakfrågor. Partier och politiker som ignorerar detta och hellre leker gamla landskapslekar kommer att tappa i förtroende. Med all rätt.