De kriminella kan knäcka det Sverige som vi vill ha

Den sprängladdning som detonerade i ett radhusområde i Hässelby i Stockholm är en påminnelse om hur den grova kriminaliteten vävs samman med det vanliga Sverige.

Polisens medarbetare sliter hårt kvällar, nätter, helger. Men den grova brottsligheten använder sig av lagarna för att klara sig - minderåriga mördare, tysta i förhören, anonyma bolag - mer än vad rättsstaten förmår hålla sig med lagar som och redskap som fångar in mördarna.

Polisens medarbetare sliter hårt kvällar, nätter, helger. Men den grova brottsligheten använder sig av lagarna för att klara sig - minderåriga mördare, tysta i förhören, anonyma bolag - mer än vad rättsstaten förmår hålla sig med lagar som och redskap som fångar in mördarna.

Foto: TT

Krönika2023-03-16 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det här fallet handlade det om att hota och skada anhöriga till offentligt omhuldade unga musikartister med koppling till gangstergängen. De kriminella gängens samhällspåverkande verksamheter har belysts flera gånger. Underrättelseenheten vid Stockholmspolisen rapporterade till exempel i september 2019 om de cirka 50 kända organiserade kriminella grupperna i regionen. Enligt polisen använder sig de kriminella i stor utsträckning av företag, föreningar och fritidsgårdar (!) för att sköta sina affärer. 

Ekobrottsmyndigheten har fört en fåfäng kamp mot politikens vilja att underlätta för människor att starta företag och då särskilt aktiebolag. 2019 invände myndigheten mot regeringens förslag om att sänka det egna kapitalet i aktiebolag till endast 25 000 kronor:

"Aktiebolagsformen förekommer i en stor andel av de brottsanmälningar som kommer in till Ekobrottsmyndigheten. (--) Sedan år 2010 är det dessutom frivilligt att ha en revisor i de minsta aktiebolagen. Detta sammantaget innebär att personer i kriminellt syfte kan driva aktiebolag anonymt, utan personligt ansvar och utan insyn från någon annan aktör." Regeringen lyssnade inte på sin myndighet. Vilket är nästan "komiskt tondövt", konstaterade Patrik Kronqvist nyligen på Expressens ledarsida. Jag är böjd att hålla med.

Den tidigare S-politikern och ambassadören Oscar Stenström är chefsförhandlare för Sveriges ansökan till Nato. Tidigare i veckan höll han en pressträff tillsammans med statsminister Ulf Kristersson där de informerade om nuläget i förhandlingarna med den motspänstiga Nato-medlemmen Turkiet.

"Sverige har en lång väg att gå", sa Stenström. Han påminde om att det finns värdefull inhemsk nytta med de skärpningar som Sverige nu genomför av deltagande i terrorgrupper som till exempel PKK. Det finns nämligen kopplingar mellan gängbrottsligheten och extremist/terrornätverk. 

Den kriminella infiltrationen i samhället kan knäcka det Sverige vi vill ha. Polisen står närmast vapenlös mot den här sortens brottslighet. Brist på avlyssning. Brist på kameror. Brist på utredare. Brist på dna-bevisning. Brist på straff för ungdomar.  Lägg därtill musikartister, aktiebolag och terrorgrupper som omhuldas av delar av det offentliga Sverige. Sverige har en lång väg att gå. Jag hoppas att justitieminister Gunnar Strömmer orkar ta några kliv åt rätt håll på vägen under sin vakt.