De kriminella i Norrköping gör som de vill

Den senaste veckans kriminella utbrott i Norrköping drivs och utförs av ett litet antal personer. Så gott som alla är "kända av polisen".

Bomben på Slottsgatan orsakade stor förödelse.

Bomben på Slottsgatan orsakade stor förödelse.

Foto: Läsarbild

Krönika2023-07-27 08:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inga hemligheter när de kommer ut från sina korta vändor på fängelset eller återvänder till Sverige från utlandet. Mot den bakgrunden är det svårt att värja sig mot intrycket att de kriminella i Norrköping gör som de vill. De spränger var de vill, de skjuter var de vill och de hotar vem de vill. Polisen och åklagarna är tvåa på bollen. De ord som bäst knyter samman skotten, bomberna och hoten i Norrköping de senaste dagarna är: "Ingen misstänkt är ännu gripen."

Jag kritiserar inte enskilda polismän och åklagare. De flesta sliter hårt och ont för att skydda medborgarna, utreda brotten och för att få fast gärningsmännen. Natt efter natt kallas de ut till nya brottsplatser, nya uppskrämda medborgare, nya kulhål, nya bomber och nytt glassplitter. Det är bara en tidsfråga innan de också får börja räkna nya döda.

Den gångna veckans kriminella explosion i Norrköping åskådliggör övertydligt att polisen och åklagarna inte är rätt klädda för att trycka tillbaka hänsynslös och grov kriminalitet. De har alldeles för få övervakningskameror som kan leverera bilder på hur de kriminella rör sig innan och efter det sprängs och skjuts. De har ännu inte rätten att avlyssna de kriminella utan konkreta brottsmisstankar. De har ännu inte draghjälp av långa straff för de som skjuter och spränger. De har ännu inte hjälp av domstolar som konsekvent utvisar de kriminella på livstid. De har ännu inte hjälp av en fungerande teknisk och forensisk avdelning som snabbt kan bistå med bevis. De har ännu för få kollegor som kan dela på de långa arbetspassen. 

Natten mot torsdag sprängdes en stor bomb i ett bostadshus på Slottsgatan. Erfarna poliser, erfarna åklagare vet precis som erfarna journalister varför det smällde där. Det proffsen vet behöver snabbt och effektivt växlas in till nya lagar och nya förebyggande möjligheter som övervakning och avlyssning. 

Ett Norrköping där de kriminella gör som de vill är både bokstavligt och bildligt livsfarligt. Människor skadas fysiskt och psykiskt och människor dör. Men även det goda samhället i stort svävar i livsfara. Tilliten, tryggheten, tillväxten och tillvarons rimliga nivåer av förutsägbarhet är i skottgluggen. Det är ett allvarligt läge. 

Det är bra att Norrköpings kommun och den lokala polisen nu vill utveckla sitt samarbete. I grunden har dock staten det stora ansvaret för rättsstatens underläge visavi de kriminella. Nya och bättre lagar och bättre övervakningsredskap behövs ute på fältet.