Därför är det avgörande att Israel vinner och kan kompromissa

Där finns framtiden.
Insikter om det judiska livets sammansatta verkligheter.
– Att kallblodigt skjuta dem en efter en; det är värre, skriver Grossman.

Här en bild från demonstrationer i Tel Aviv i Israel efter torsdagskvällens besked om att Hamas högste ledare Yahya Sinwar dödats i en eldstrid i Gaza. På plakatet manas regeringen att låta Sinwars död ta död på kriget.

Här en bild från demonstrationer i Tel Aviv i Israel efter torsdagskvällens besked om att Hamas högste ledare Yahya Sinwar dödats i en eldstrid i Gaza. På plakatet manas regeringen att låta Sinwars död ta död på kriget.

Foto: TT

Krönika2024-10-18 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Terrorarmén Hamas högste ledare Yahya Sinwar har dödats i en eldstrid i Gaza. "Det skulle möjligen kunna vara början på slutet för kriget i Gaza", säger statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson i en intervju med Expressen på kvällen den 17 oktober. Anders Persson är expertkommentator på SVT, TV4 och SR om Israels krig mot de Iranstödda terrorarméerna Hamas och Hizbollah och han skriver regelbundet för Haaretz, The Jerusalem Post, Al Jazeera English, Politico EU och EU Observer.

I intervjun med Expressen säger Anders Persson bland annat att Yahya Sinwar är den största "skalp som Israel tagit sedan kriget inleddes. Sinwar var nummer ett på Israels dödslista eftersom han var politiskt ansvarig för 7 oktober," säger Anders Persson till Expressen. 

Framgången skulle kunna göra det lättare för Israel - trots att väldigt många av den gisslan som Hamas rövade med sig den 7 oktober 2023 fortfarande saknas - att utifrån en segrarposition öppna upp för förhandlingar om vapenvila där det finns större utrymme för kompromisser. 

Det är bara att hoppas att Anders Persson har mer rätt än fel i sina spekulationer. Ett segrande Israel som kan göra kompromisser som förbättrar vanligt folks livschanser i Mellanöstern är en nåd att stilla bedja om.

David Grossman är en judisk författare som nyligen utkom med boken "Det tänkande hjärtat" på Albert Bonniers förlag. Under sina sjuttio år här på jorden har Grossman bjudit läsande och tänkande och lyssnande människor runt om i världen på insikter om det judiska livets sammansatta verkligheter. 2021 var han den förste mottagaren av familjen Bermans då nyinstiftade litteraturpris som ska gå till en "författare som oavsett bakgrund eller genre verkat i den judiska traditionens anda." Grossman fick priset för sin fantastiska bok "Med mig leker livet" (Bonniers 2020).

Boken "Det tänkande hjärtat" innehåller artiklar och tal av Grossman före och efter Hamas terrorattack mot judar i Israel den 7 oktober 2023. Grossman är med rätta djupt kritisk mot regeringen Netanyahu; en kritik han utvecklar i flera av bokens korta och rappa kapitel. Men, skriver han, man får "inte bli förvirrad. Ockupationen är sannerligen ett brott. Men att fjättra hundratals civila - barn, föräldrar, äldre, sjuka - och sedan kallblodigt skjuta dem en efter en - det brottet är ännu värre. Ondskans hierarki har en graderingsskala."

Därför är det helt avgörande att Israel vinner. Och att Israels folk väljer en regering som kan kompromissa. Där finns framtiden.

Berman Literature Prize

Pristagare 

2021: Den israeliske författaren David Grossman får det första priset för sin roman"Med mig leker livet". 2022: Den ungerske författaren Péter Nádas tilldelas priset för sin självbiografiska roman "llluminerade detaljer." "2023: Den ryska författaren Maria Stepanova får Berman Literature Prize för sin familjekrönika "Minnen av minnet." 2024 går priset till den guatemalanske författaren Eduardo Halfon tilldelas priset för romanen "Canción."  Prisceremonin hålls i Stockholm på tisdag den 22 oktober. Jag kommer att vara där. 

Priset delas ut under 10 år. Prissumman är 750 000 svenska kronor.