Johan Wänström är statsvetare och forskare på Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. I en intressant studie har Wänström kartlagt och granskat orsakerna till att Socialdemokraterna och Moderaterna allt oftare styr tillsammans ute i Sveriges kommuner. S och M ingår tillsammans i 57 kommunala styren i Sverige. I 20 kommuner - som till exempel Linköping - styr socialdemokrater och moderater i ensamt majestät.Johan Wänström har intervjuat de politiska ledarna i 17 av dessa 20 kommuner.
Hans slutsatser är ganska logiska. I ett färskt reportage i den offentliga sektorns branschtidning Dagens Samhälle sammanfattar Wänström de vanligaste och viktigaste motiven för samarbete som politikerna i S och M uppger när de intervjuats. Motiven överraskar inte utan är klassiskt logiska:
Tillgång till maktpositioner: 90 procent.
Sakpolitik: 55 procent.
Handlingskraft: 100 procent.
Ganska många upplevde att de styren man suttit i tillsammans med ett eller flera småpartier var lite tjafsiga och man fick inte till den handlingskraft och stabilitet som man önskade, säger Johan Wänström till Dagens Samhälle. Det ligger mycket i det. Små partier är små därför att en mycket stor del av befolkningen anser att de är konstiga och udda. Därför förblir de små under i stort sett hela sin livstid. När de ingår i koalitioner så kräver de ofta förtur för just sin "speciella fråga" vilket försvagar politikens förmåga att ta hand om kommunens angelägenheter på ett brett och folkförankrat sätt.
En grundläggande orsak till att Socialdemokraterna och Moderaterna allt oftare söker sig till varandra för att bilda effektiva kommunstyren är att Sverigedemokraterna helt har förändrat den politiska spelplanen. Till skillnad från de andra småpartierna som förblir udda och små, så har SD visat sig ha en kraftig växtkraft och växtvilja. I den nya politiska matematiken har vi därför tre istället för två stora partier. För att bilda ett kommunstyre med en i praktiken fungerande majoritet så krävs därför numera allt oftare att två av de stora partierna behöver vara med på samma sida.
Det är i vart fall hittills mycket lättare för S och M att bygga folkligt och internpolitiskt förankrade majoriteter än vad det är för något av partierna att ingå koalitioner med SD.
Från riksplanet nedärvda stridsfrågor om privata utförare i välfärden och skattesatser löser S och M ofta genom att "helt enkelt göra ingenting", förklarar Wänström i Dagens Samhälle. Det kan nog vara nog så klok politik i många lägen....