Därför bör man ta det lite vackert med rasismen

Rasism är nog ett av de mest missbrukade orden i den offentliga politiska debatten.

Krönika 11 maj 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kärnan i rasistiska uppfattningar är att människor med vissa ursprung, kulturer och/eller hudfärger är mindre värda än andra människor. På grund av folklig och statlig okunskap så var rasism vanligare förr i tiden i Sverige. Nuförtiden är rasismen mer utbredd i andra delar av världen än på våra breddgrader. I den politiska dagskampen bryr man sig dock sällan om fakta. Rasism är ett polariserande och sannolikt mobiliserande begrepp för vissa väljargrupper. Nu senast har inte minst Annie Lööf (C) och Märta Stenevi (MP) anklagat Jimmie Åkesson för att driva rasistiska förslag i en rapport om åtgärder som SD anser behövas sättas in efter de våldsamma påskupploppen i flera svenska städer.

Så vitt jag förstår så har Sverigedemokraterna rasistiska rötter och att partiet bildades i en krets där det fanns intresse för nazism. En så kallad vitbok om SD: s historia ska nu enligt uppgift tas fram. Vilket är en viktig anständighetsprocess för SD på samma sätt som Vänsterpartiet under lång tid har bearbetat sina starka sovjetiska rötter.  Partier med sådana bakgrunder får givetvis räkna med en viss misstänksamhet. Därifrån är ju dock steget mycket långt till att numera betrakta partiernas dagspolitik som utlöpare av rasism och kommunism. 

SD: s starkt invandringskritiska hållning i dagspolitiken är faktiskt inte rasistisk för fem öre. Ingenstans i rapporten om åtgärder efter påskupploppen talar SD om att folk ska särbehandlas på grund av sitt ursprung. Att väldigt många av de brottsmisstänkta har en utomeuropeisk bakgrund är ju inget som SD hittat på. Grov kriminalitet ska givetvis bemötas stramt och hårt; helt oavsett gärningsmännens etniska bakgrunder. Allt annat vore faktiskt snudd på rasism. 

Politiska förslag från SD och V bör kritiseras/omhuldas utifrån sina sakinnehåll och inte med svepande och fördummande angrepp om rasism. Det finns inslag i SD: s påskrapport som verkligen borde kritiseras och debatteras för att de är för långtgående.Jag är till exempel mycket tveksam till att politiker ska detaljbesluta om polistaktiska frågor. Föräldraansvaret för barnens kriminella handlingar kan heller inte drivas för långt. När allt istället avfärdas som "ren och skär rasism" så ökar polariseringen på båda sidor vallgraven. Vilket inte är särskilt uppbyggligt för den som faktiskt tycker att Sverige borde kunna bra mycket bättre än så här. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Hon upprörs av Issa Issas attack mot socialtjänsten

Hon upprörs av Issa Issas attack mot socialtjänsten

Ett vittne mindre från förintelsen

Ett vittne mindre från förintelsen