Därför är större partier bättre än små partier

Valforskarnestorn och statsvetarprofessorn emeritus Sören Holmberg gästade nyligen Kvartals studio för att bli fredagsintervjuad av Staffan Dopping.

Riksdagshuset - här med Carl Milles "Solfångaren" i förgrunden - hyser just nu åtta partier. Efter nästa val kanske ett par partier får tacka för kaffet och åka hem. Vilket nog inte vore så tokigt.

Riksdagshuset - här med Carl Milles "Solfångaren" i förgrunden - hyser just nu åtta partier. Efter nästa val kanske ett par partier får tacka för kaffet och åka hem. Vilket nog inte vore så tokigt.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Krönika2021-02-28 06:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De bjöd på en dryg timmas örongodis om politik, polarisering och partier. Sören Holmberg önskade sig lite färre partier i riksdagen efter nästa val. "Inga namn nämnda", sa Sören Holmberg. Men han undslapp sig åsikten att ett "litet parti till vänster och ett till höger" kanske kunde tacka för sig på valnatten i september 2022. Sören Holmbergs argument för en något partidecimerad riksdag är i huvudsak länkade till regeringsbildningsförmågan i parlamentet. Färre partier innebär något fler lite större partier. Större partier är mindre nervösa än små partier som ständigt slickar spärren för inval till riksdagen. Större partier är oftast mer benägna att förhandla och kompromissa eftersom deras väljargrupp är mer sammansatt och balanserbar än det lilla partiets hoptryckta grupp av mer likasinnade väljare. Vi får väl se om Sören Holmbergs önskningar blir tillfredsställda av väljarna nästa år. Förr eller senare - kan man ju tycka - borde väl boomen med nya partier som tar sig in i parlamenten - Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Ny Demokrati och Feministiskt initiativ - avta och retardera? Eller å andra sidan kanske inte alls? Partiidentifikationen är svagare än någonsin ute i väljarhavet och det tycks alltid finnas några procent över till varje parti. Personligen delar jag Sören Holmbergs förhoppningar om tack och adjö för ett par partier. De som ligger klart sämst till nu är Liberalerna och Miljöpartiet. Men också Kristdemokraterna med partiledaren Ebba Busch har en tydligt negativ kursriktning. Ebba Busch har fått väldigt dålig press under en längre tid på grund av en konfliktig husaffär. Seriösa källor jag talat med ger vid handen att Ebba Busch inte gjort något fel eller otillständigt i den konflikt som uppkommit. Men för kvällspressens vinkeljournalister och för den S-märkta propagandan är Busch husaffär ett oemotståndligt byte. Vilket går att förstå ur deras perspektiv. Nå, KD är ju av segt virke och har nu trettio obrutna år i riksdagen. De kan nog också räkna med stödröster från Moderaterna. Miljöpartiet kan nog inte räkna med stödröster från S i samma omfattning. Och Liberalerna tycks vara på väg mot upplösning. Valmatematik är en vetenskap för sig. Vilka partier som gynnas av bortslängda röster är svårt att säga. Men det borde leda till en något mer stabil riksdag.