Därför är det synd om SD: s väljare

Fyra aktiva sverigedemokrater i Norrköping har uteslutits ur partiet. Det kunde Folkbladets nyhetsredaktion berätta om sent i måndags kväll. Sedan tidigare har fyra personer som valts in i fullmäktige för SD valt att hoppa av sina uppdrag, varav tre fortfarande sitter kvar som vildar i fullmäktige.

Darko Mamkovic och Mathias Olofsson var toppnamn i SD i Norrköping. Nu är de uteslutna.

Darko Mamkovic och Mathias Olofsson var toppnamn i SD i Norrköping. Nu är de uteslutna.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-11-04 07:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av de fyra som nu uteslutits har två av dem uppdrag i fullmäktige. Och inte vilka uppdrag som helst. Mathias Olofsson var tidigare oppositionsråd med plats i kommunstyrelsen. Darko Mamkovic var sedan tidigare gruppledare och tog nyligen även hand om oppositionsrådsjobbet. Även Mamkovic har en plats i Kommunstyrelsen och en rad andra olika uppdrag i kommunen. En av de andra - Issa Issa - är ersättare i fullmäktige och har uppdrag i vård- och socialnämnden och som nämndeman. Till Expressen säger Issa Issa att han nu ska lämna partiet. Det är lite kuriöst nog andra gången som han lämnar partiet. För 10 år sedan kandiderade han för SD i Göteborg men lämnade då partiet efter att han blivit misshandlad.  Nina Olofsson som även hon är utesluten har också haft uppdrag i kommunala nämnder i Norrköping.

Sverigedemokraterna lämnar inga motiveringar till varför de fyra personerna har uteslutits. Mathias Olofsson har bekräftat för Folkbladet att han lämnar sin plats och sina uppdrag för SD i fullmäktige. Vad jag har hört och sett så har inte Darko Mamkovic ännu lämnat något besked om han ämnar sitta kvar som vilde - med alla sina välarvoderade uppdrag i behållning - eller om han i konsekvensens namn lämnar fullmäktige i och med uteslutningen. Stannar han kvar är det inte bara en demokratisk SD-skandal som går i repris. Sandra Karlsson som tidigare var halvtidsoppositionsråd - tillsammans med Mathias Olofsson - valde att behålla sitt arvoderade uppdrag och sin plats i kommunstyrelsen när hon hoppade av SD: s fullmäktigegrupp och blev vilde i början av mandatperioden. Karlsson hade sitt uppdrag och arvode kvar ända tills fullmäktige, ava andra skäl, genomförde ett omval av politiska förtroendeposter. Då rök Sandra Karlssons halvtid.

Den skandalen är illa nog. Värre är dock att SD: s genomklappning skulle bli total om Darko Mamkovic i rent väljarförakt väljer att sno åt sig ett arvode han inte har rätt till. Det är inte synd om SD. De är tredje största parti, har stora inkomster i partistöd och en fullmäktigelista som har (hade?) nästan fyrtio namn. Däremot är det synd om SD: s väljare. De förtjänar bättre än den hör soppan.