Därför är det klokt att befinna sig i mittfåran

Oisín Cantwell är nyhetskolumnist i Aftonbladet. Nyligen fick han utmärkelsen "Årets röst" då Stora Journalistpriset delades ut.

Här ser vi Gunnar Strömmer på besök i Norrköping i början av december. Tillsammans med  Malena Grann som är polischef i region Öst och med den nya rikspolischefen Petra Lundh gratulerade Strömmer de nya polisassistenterna välkomna till polisyrket.

Här ser vi Gunnar Strömmer på besök i Norrköping i början av december. Tillsammans med Malena Grann som är polischef i region Öst och med den nya rikspolischefen Petra Lundh gratulerade Strömmer de nya polisassistenterna välkomna till polisyrket.

Foto: Polisen

Krönika2023-12-19 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av hans kolumner handlar om brott och straff. Den 17 december publicerade Aftonbladet en lång intervju där Oisín Cantwell mötte justitieminister Gunnar Strömmer för ett innehållsrikt, djupt, kvällstidningsfräckt och roligt samtal. Missa inte det.

Gunnar Strömmer är en centralfigur i regeringen. Vilket inte är konstigt. Brott och straff är centrala frågor i politiken så som Sverige ser ut idag. Gunnar Strömmer är också något av en politisk stjärna. Inte ett stjärnskott. Han har varit med länge. Ordförande i det moderata ungdomsförbundet MUF och partisekreterare är två profilerade uppdrag i politiken. Han har också, sina endast 51 år till trots, hunnit med att utbilda sig till jurist och 2002 var man med om att grunda den ideella organisationen "Centrum för rättvisa" där han var chef fram till 2011. Organisationen tar sig bland annat an skyddet av enskilda fri- och rättigheter genom att driva rättsprocesser mot det allmänna. Centrum för rättvisa bröt ny mark i rättssalarna och lyckades vinna flera uppmärksammade rättsfall där enskilda medborgare fick rätt mot statliga och kommunala myndigheter av olika slag. 

Oisín Cantwell ställde väl så gott som "alla" relevanta frågor till Gunnar Strömmer. Många av frågorna snurrade runt M: s relation till SD och om risken för att politiken "far iväg" och skärper statens befogenheter visavi enskilda individer på ett ohemult sätt: "Vad gör alla dessa lagändringar med Sverige? Vad återstår av frihet när röken har lagt sig?"

Den breda bakgrunden tillsammans med hans personlighet gör att Gunnar Strömmer sällan löper risken att bli alltför enögt endimensionell i sin roll som justitieminister; trots ett starkt fokus på mer övervakande lagar och på att fler dömda personer ska avtjäna långa fängelsestraff för allvarliga brott. "I en samtid när alla är så besatta av vad Sverigedemokraterna hittar på så skulle jag säga att väldigt mycket sådant som i grund och botten hör till en mittfåra i politiken, diskvalificeras i en hetsig kulturkrigsdebatt", sa Gunnar Strömmer. Kloka ord. Det gäller att se mittfåran i sin samtid.Och att orka samla stöd för att kunna hålla politiken i mittfåran.

I den där mittfåran har vi den grova organiserade brottsligheten. Och därför har vi Gunnar Strömmer i mittfåran. Samtalet med Oisín Cantwell visade med all önskvärd tydlighet att det är just där som vi bör vara.