"Det allmänna" är ett ordpar som är väldigt positivt laddat i mina öron. Även om var och en av oss naturligtvis har stort ansvar för att smida vår egen lycka eller olycka så går det inte att komma ifrån att det allmännas kvalitet och intentioner har väsentlig påverkan på allas våra liv. Det allmännas så kallade kompensatoriska uppdrag är i en klass för sig när det gäller möjligheten att träda in i människors liv på ett ofta avgörande sätt. I samband med polismordet i Göteborg den 30 juni talade jag med en lärare som jag känner och som bor och arbetar alldeles i närheten av Vårväderstorget i Biskopsgården där polismannen mördades. Hon berättade att skjutningar, polishelikoptrar och våldet liksom blivit vardag. Men mordet på polisen trängde in genom hennes skyddsmur.
"Vi är ju på samma sida så att säga. Vi agerar på olika fronter, visst är det så, men vi är på samma sida i våra försök att skapa ordning och framtidsmöjligheter här ute", sa hon till mig. Så är det. Polisen och läraren är vid fronten i det allmännas armé. De är underbemannade, kämpar mot byråkratiska regelverk och påfund och har sällan den uppbackning från det allmännas staber och underhållsavdelningar som de behöver.
Mer att läsa: En polisman som mördas dör två gånger.
Den första juli, dagen efter polismordet, infördes nya regler för hur länge misstänkta brottslingar under 18 års ålder ska få sitta häktade. Den nya regeln slår fast att häktningstiden får vara max tre månader. Den 4 juli häktades en 17-årig gängkriminell person från Biskopsgården som misstänkt för polismordet. Blir inte den omfattande utredningen om polismordet och ett antal mordförsök färdig inom tre månader så ska den misstänkte polismördaren överföras till ett statligt ungdomshem i avvaktan på rättegång. Linda Viking är en av de åklagare som arbetar med utredningen i Göteborg.
"Vi vill inte att den misstänkte överförs till ett ungdomshem. Främst på grund av att utredningen kan skadas eftersom det då inte längre går att belägga honom med restriktioner, men också på grund av rymningsrisken", säger Linda Viking till DN: s reporter Lasse Wierup. (DN 13 juli)
Sverige ligger i Europatopp när det gäller dödliga skjutningar bland unga män. Ändå införs en häktesregel som går på tvärs mot en effektiv brottsbekämpnings behov. På lärarfronten finns det samtidigt ett statligt elevombud som kan släpa lärare i smutsen om de fysiskt ingriper i hotfulla och utbildningsförstörande situationer ute på belastade skolor. Det allmänna behöver vårda sina fronter bättre. Det är där som de avgörande striderna vinns och förloras.