Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Där allting börjar och där allting också slutar

Ett strukturellt och långsiktigt arbete mot gängkriminaliteten förutsätter insatser utifrån hela problembilden.

Fängelser och häkten byggs nu ut i Sverige för att kunna hålla de kriminella bakom lås och bom. Här en bild från i mars i år då en ny byggnad invigdes på fängelset Hall i Södertälje

Fängelser och häkten byggs nu ut i Sverige för att kunna hålla de kriminella bakom lås och bom. Här en bild från i mars i år då en ny byggnad invigdes på fängelset Hall i Södertälje

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Krönika2023-08-13 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagstidningens ledarsida kommer i sommar att bjuda på fördjupade och breddade resonemang om gängkriminaliteten och det dödliga skjutvapenvåldet. Den röda tråden i ledarsidestexterna kommer att utgöras av några av de rapporter och böcker som beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark och nationalekonomen Ingvar Nilsson tagit fram under sin långa gärning i utanförskapsfrågor. De har samarbetat med kommuner, polisen, andra statliga myndigheter och näringslivet. (Serien inleddes söndagen den 18 juni och avslutas nästa söndag den 20 augusti.

I boken "Mot alla odds" ger Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark ett slags sammanfattande och detaljerad beskrivning av hur situationen är i det sextiotal utsatta områden som finns på polisens lista. Ungefär 600 000 människor bor i dessa områden. De destruktiva situationer som uppstår genom skjutningar, sprängningar, upplopp, bränder med mera kan förstås på i vart fall "fyra olika nivåer, skriver författarna.

Nivå 1 är den mest uppenbara förståelsen: Det handlar om våldshandlingar och ska ses som ett ordningsproblem. Ett i huvudsak repressivt polisiärt problem men också viktigt att socialtjänsten använder sina tvångsmedel för de yngre missdådarna.

Nivå 2 kan handla om "fattigdom och klassfrågor" och är således ett ekonomiskt problem och ett fördelningspolitiskt problem. Här behövs bättre skolor, arbetsgivare som vill anställa och bostadsföretag med flera liknande aktörer.

Nivå 3 kan handla om en djupare social tillhörighet, eller snarare brist på tillhörighet och relationer med de 94 procent av befolkningen som bor utanför de utsatta förorterna och stadsdelarna. Ett samhällsproblem kort och gott.

Nivå 4 kan handla om en mer social och psykologisk uppgivenhet och brist på mening och sammanhang. Existentiella problem, själavårdsproblem om man så vill.

Författarna upprepar och återkommer ständigt till att det inte duger att plocka ut en eller två delar av den helhet som de fyra nivåerna representerar. Ett strukturellt och långsiktigt arbete mot gängkriminaliteten förutsätter insatser utifrån hela problembilden. Ibland är någon eller några av nivåerna mer aktuella än andra. Vi talar också om olika tidsperspektiv. Det korta tidsperspektivet är att sätta stopp för det akuta våldet och se till att låsa in och omhänderta så många av de kriminella som möjligt. Allt börjar där och allt slutar nog också där?