Frågorna om el, energi och konsumentpriser har med stor rätt varit ett huvudspår i den nyss genomlevda valrörelsen. Huvudspår i valrörelser blir alltid lite "misshandlade" i och med att de transformeras till rappa så kallade oneliners som medelst idog upprepning förhoppningsvis ska fastna i våra väljarhuvuden och kanske avgöra var vår röst till slut hamnar. Förenklingar är inget att moralisera över. Särskilt som de alla flesta talar sanning om än inte alltid hela sanningen. Ni minns "Magdapriserna" och "Putinpriserna" från valdebatterna; eller hur? Regeringssidan - som nu snart är opposition - hävdade att folks kraftigt stigande kostnader för el berodde på ryssens (Putins) krigs- och gaspolitik och var således inget som regeringen kunde påverka, utan just Putinpriser.
Oppositionspartierna - som nu snart bildar regering - hävdade tvärtom att folks elkostnader berodde på att regeringen lagt ner fyra kärnkraftsreaktorer i södra Sverige och misslyckats med att bygga ut elnäten. Därför lider folket således av Magdapriser. Motsvarande förenklingar drabbade produktionsmetoderna. Kärnkraft ställdes mot vindkraft och omvänt som om bara ett av alternativen var möjliga. Det är nog därför rimligt att anta att det efter valrörelsens ordstrider finns ett hyfsat stort antal människor som har ganska så endimensionella perspektiv på vad som krävs och vems fel det är att det är dyrt.
För den som likt mig vill försöka bredda sina perspektiv finns det hjälp att få.
SVT: s Anna Hedenmo och Vattenfalls vd Anna Borg bjöd tidigare i veckan på en njutbar och kunskapsrik halvtimme om energi och elektricitet och elpriser. Programmet finns att se på SVT Play. Missa Inte det.
Vattenfall är en helstatlig energijätte. Anna Borg har varit vd på bolaget i ett par år. I ett fint samspel med programledaren Hedenmo lyckades Borg trovärdigt beskriva hur elpriserna skjutit i höjden genom Putins krig och gaspolitik och genom flera svenska regeringars kärnkraftspolitik som har inneburit kraftiga skattehöjningar på kärnkraft vilket bidragit till nedläggning av kärnkraft i södra Sverige. Enligt Borg behövs det ny kärnkraft (kan kanske vara i drift från 2032 och framåt) och framförallt i det kortare perspektivet krävs det mycket mer landbaserad vindkraft i södra Sverige. Någonstans ska den byggas och vi måste ta ett gemensamt ansvar för att det blir av, sa Anna Borg. Tydligare kan det inte sägas. Dags för Sverige att samla ihop sig runt turbinerna.