Då var det en annan kris som lockade regeringen att hålla mängder av pressträffar på temat att "om vi hjälps åt nu när det är extra svårt så kommer det att bli bättre sedan." Då gällde det Coronavirusets spridning och vi uppmanades att hålla avstånd, tvätta händerna och att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. Nu gäller det bristande tillgång på elektricitet till hyggliga priser och vi uppmanas att stötta, kraftsamla och spara för att minska förbrukningen på alla de sätt som vi kan komma på.
Energi- och näringsminister Ebba Busch knöt ihop säcken mellan de båda kriserna när hon bad alla i Sverige om att hjälpa till "att plana ut kurvan." Det känner vi igen. Och under hösten har elförbrukningen minskat påtagligt. Vilket inte är konstigt. Priserna på el har från och till varit mycket höga, framförallt i södra Sverige, och incitamenten att spara har således varit mycket höga för de allra flesta av oss. Enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén som medverkade på pressträffen med regeringen så minskade elförbrukningen med runt 6-8 procent under oktober och november. Vilket förbättrar läget framöver. Men det krävs mer.
"Under den kommande tiden krävs det att vi nu hjälps åt också för att förhindra att Svenska kraftnät tvingas till manuella bortkopplingar av elkunder under vissa perioder", sa statsminister Ulf Kristersson på pressträffen. Eller med andra ord; nu behöver alla hjälpa till - oavsett hur mycket man själv påverkas av de höga priserna - för att sänka förbrukningen. Risken för manuella bortkopplingar har ökat under de senaste dagarna eftersom ännu en kärnkraftsreaktor ska göra ett kortare stopp för underhåll.
Pressträffen utvecklades till ett kunskapsseminarium av det slag som vi då och då bjöds på under pandemin. Vilket har en stor betydelse. Robert Andrén på Energimyndigheten pekade på att siffrorna från höstens minskade elförbrukning tyder på att alltfler svenskar - utöver omsorgen om den egna plånboken - även förstår mer av hur elsystemet fungerar. Den studiecirkel om riktig elektricitet som nu kan anas växa fram i Sverige kommer att gynna oss väl i de kommande klimat- och energiomställningarna i samhället. Vi kommer antagligen att prövas rätt hårt under vintern. Vilket borde underlätta för regeringen, S och SD att enas om den långsiktiga politiken framåt; oavsett vem som vinner i de kommande valen. Sådant har mycket stor betydelse för elpriserna.