Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för Social Housing

Kan hyran för bostaden sättas efter vad hyresgästen har råd med? Ja, det finns faktiskt sådana exempel. De borde bli fler för att komma till rätta med den perversa bostadsmarknaden.

I Sverige bör alla ha någonstans att bo, skriver Anders Jonsson.

I Sverige bör alla ha någonstans att bo, skriver Anders Jonsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2024-07-04 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Igår beskrev jag hur fullvuxna i 30-årsåldern måste ha föräldrar med hygglig ekonomi för att kunna skaffa sig en bostad i Sverige. Det var en skildring av toppen av bostadsfinansieringsberget.
I botten finns de som inte har sådana möjligheter och inte har råd med hyran om det överhuvudtaget finns några tomma lägenheter att hyra. De som i bästa fall har möjlighet att bo kvar hemma. Alternativet är att bli inneboende eller att hanka sig fram med tillfälliga övernattningar hos kompisar eller hamna på gatan.
Det finns ett uppenbart behov av billiga bostäder. Hittills har vi i Sverige avvisat lösningen med en särskild kategori lägenheter för dem med lägst inkomster. Det som brukar kallas social housing. 
I stället har det sagts att den kommunala allmännyttan ska fylla det behovet och se till att alla som behöver ska kunna få en bostad i Sverige. Med den hyressättning som tillämpas och med omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i städerna är det uppenbart att det inte fungerar. Allmännyttan klarar inte av att ge alla bostäder som de har råd med.
Därför kan det vara dags att bita huvudet av skammen och i större skala ge möjlighet till den social housing som har börjat växa fram. Det finns lärdom att dra hos Stockholms Stadsmission.
Deras nya hyresmodell borde kunna tillämpas av fler. I Stadsmissionens nya hus sätts hyrorna efter hur mycket hyresgästen kan betala. Vem som får hyra avgörs i första hand av behov, inte av kötid. Hyrorna är satta i tre olika nivåer för ettor, tvåor, treor och fyror. Hyrorna prövas vart femte år och målet är att alla efter 15 år ska alla som bor i samma typ av lägenhet betala samma hyra. På så sätt ska kalkylen för husbygget gå ihop.
Det är ett spännande experiment som Stadsmissionen inlett. Det borde rimligen vara något för allmännyttan att ta efter. Man behöver ju inte ha hela hus där lägenheterna hyrs ut efter behovsmodellen. Det skulle räcka långt med insprängda lägenheter som hyrs ut efter behov och vad hyresgästen kan betala.
Det vore heller inte orimligt med någon form av offentlig subvention för sådana lägenheter. I Sverige bör alla som vill ha ett eget hem.