Erfarna medlemmar som beter sig "oacceptabelt" bör uteslutas

Aron Etzler är partisekreterare för Vänsterpartiet sedan 2012. Efter flera veckors ökad uppmärksamhet i media har han nu tvingats att offentligt ta tag i frågan om de tre ledande lokalpolitikerna i Skåne och i Göteborg som på olika sätt uttryckt sig klart och tydligt antisemitiskt.

Aron Etzler är partisekreterare för Vänsterpartiet. Han är erfaren och rutinerad efter mer än tolv år i uppdraget. Efter flera veckors ökad uppmärksamhet kring några ledande lokala V-politikers antisemitiska göranden och låtanden på gator och torg och på nätet så tvingas nu Vänsterpartiet att stiga fram på scenen i Aron Etzlers person.

Aron Etzler är partisekreterare för Vänsterpartiet. Han är erfaren och rutinerad efter mer än tolv år i uppdraget. Efter flera veckors ökad uppmärksamhet kring några ledande lokala V-politikers antisemitiska göranden och låtanden på gator och torg och på nätet så tvingas nu Vänsterpartiet att stiga fram på scenen i Aron Etzlers person.

Foto: Skärmklipp från SVT Aktuellt

Krönika2024-09-04 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aron Etzler har gjort stora insatser för Vänsterpartiets breddning och utveckling under såväl den tidigare ordföranden Jonas Sjöstedt som under den nuvarande ledaren Nooshi Dadgostar. Etzler är skicklig och rutinerad och är som partisekreterare van att hantera konflikter ute i partiorganisationen. I frågan om de antisemitiska företrädarnas vara eller inte vara i Vänsterpartiet är det nog dock frågan om inte Aron Etzlers rutin och erfarenhet ligger honom i fatet?

På måndagskvällen 2 september gästade Aron Etzler SVT: s Aktuellt för att svara på frågor från programledaren Marcus Carlehed. Ulrika Knutson som är ordförande i Svenska Kommittén mot antisemitism konstaterade i ett inslag att det finns ett "otal sätt" att uttrycka kritik mot Israels regering utan att för den sakens skull vara i närheten av att uttrycka sig antisemitiskt på de sätt som Vänsterpartiets företrädare gjort.

Aron Etzler gjorde inga som helst försök att snickelisnacka bort det "oacceptabla" i de antisemitiska utbrotten från de lokala företrädarna. Men han hade å andra sidan inte kraften att lika tydligt meddela att partistyrelsen avsåg att starta uteslutningsärenden mot de tre antisemiterna.

Etzlers försvarslinje var att det i något eller några fall kunde handla om att den lokale företrädaren inte hade "kunskap" om att det var antisemitism han ägnade sig åt och att alla kan "begå misstag" och att det måste finnas ett utrymme för att "vara ångerfull." Det har han givetvis rätt i . Men i de här fallen talar vi inte om några blåögda och lättledda ungdomar. Vi talar om erfaret V-folk, varav två har palestinsk bakgrund och alla har lång erfarenhet av Palestinaaktivism. De vet vad antisemitism är. De vet vad Hamas gjorde den 7 oktober. 

När jag lyssnade på Aron Etzlers skickliga balansgång där i Aktuellt så slogs jag därför av en djupare oro. Programledaren Marcus Carlehed pekade på problemet när han ställde kritiska frågor om att flera medlemmar markerat sitt starka stöd för antisemiterna. Det kan vara så att partiledningens ovilja att agera som "Sveriges minst antisemitiska parti" (Aron Etzlers återkommande beskrivning av Vänsterpartiet) beror på att det just finns ett starkt stöd för de nu utpekade medlemmarnas sätt att bete sig på nätet och på gator och torg.