Då kan det börja hända riktigt bra saker i Sverige

Ardalan Shekarabi är en av de ledande inom dagens socialdemokrati. En välutbildad, välbevandrad och väl sammansatt person som bär både klassisk och ny socialdemokrati inom sig.

Ardalan Shekarabi är en av de ledande inom dagens socialdemokrati. En välutbildad, välbevandrad och väl sammansatt person som bär både klassisk och ny socialdemokrati inom sig.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-12-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna kommer att bedriva en "konstruktiv oppositionspolitik." Det budskapet har kommit från många ledande socialdemokrater den senaste tiden. Nyligen talade jag till exempel med Ardalan Shekarabi, partiets nya rättspolitiske talesperson, när vi spelade in ett avsnitt av podden "Widar Möter. Han framhöll viljan att mixa samarbete och strid på ett sätt som var konstruktivt för såväl politikutvecklingen i Sverige som för socialdemokratins egna behov av utveckling och möjligt nytänkande.  

Ardalan Shekarabi behöver inte slå knut på sig själv för att framstå som uppriktig i de här sammanhangen. Än viktigare än att mäta graderna av politikers uppriktighet är emellertid att bedöma deras tolkningar av och insikter om vad det politiska läget kräver. När flera partiers egennytta ligger nära det som utgör Sveriges allmännyttiga behov; det är då det kan börja hända bra saker. 

På Ardalan Shekarabis nya rättspolitiska ansvarsområde finns det en ganska bred allmännytta där de stora partierna delar uppfattningar om vad som behöver göras för att långsiktigt och metodiskt se till att rättsstaten blir mer handlingskraftig och resolut visavi de kriminella mördargängen. Socialdemokraterna invänder mot några förslag från regeringen; men det är på marginalen skulle jag vilja säga. Det är samtidigt tydligt att S är på jakt efter en socialpolitisk profil där det förebyggande arbetet mot skjutningar och utanförskap står i centrum.

Det är en bra strävan som jag hoppas att Ardalan Shekarabi, Magdalena Andersson och de andra i partiledningen gör något bra av. Socialpolitiken är en viktig del av den socialdemokratiska helheten. Det är dessvärre ingen överdrift att påstå att socialpolitiken har legat mer eller mindre för fäfot under ett par decennier. Jag skulle dock vilja avråda från ett för stort fokus på just förebyggandet i sig självt. Socialpolitiken bör istället inriktas på att bygga samhällen med goda uppväxtvillkor och med nationell gemenskap. Det handlar inte om en lek med ord; förebygga eller bygga. Däremot handlar det om inriktning. Specifikt förebyggande insatser och program gör förstås också nytta på individ- och marginalnivå. Men den som bygger skapar strukturer som gynnar hyggligt och hederligt leverne och som försvårar för kriminella och förtryckare i allmänhet. Det är inga konstigheter vi talar om: En strikt reglerad invandring som ger integrationen chans att fungera. En kunskapsskola med ordning och trygghet. En närvarande socialtjänst med stora muskler och öron.