Coronasamhällets mest provocerande sanningssägare.

Efter regn kommer solsken, sa Kungen när han nyligen via SVT talade till folket apropå Coronakrisen.

Här är Hanne Kjöller. Tyvärr är bilden inte helt ny.

Här är Hanne Kjöller. Tyvärr är bilden inte helt ny.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Krönika2020-04-07 05:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kungen talar av erfarenhet av livet, av kriser, och av tider efter kriser. Människan är anpassningsbar. Det är vår styrka och även vår svaghet som art. Vi följer med pendelslag och strömmar; oftast utan att på ett medvetet plan ens lägga märke till att vi ändrat ståndpunkt.  "Så här har jag alltid tyckt", är definitivt en självbeskrivning som står högre i kurs än "Jag har haft lite olika uppfattningar under åren." 

undefined
Kungen talade vis av erfarenhet och ålder om det solsken som kommer efter regnet.

Jag tänker på det här med anpassning i dessa tider av hetsig Coronastimulerad debatt i ämnet "varför har Sverige inte stora lager av skyddsutrustning, mediciner, vacciner och respiratorer?" Pendelslaget har varit på gång en bra stund före Coronakrisen. Nu har pendeln satt riktig fart åt det mer konservativa, svenska, lagerbyggande hållet och bort från den mer liberala tilltron till den globala marknadens och handelsavtalens förmåga att leverera saker och ting just när de behövs.

Överallt vimlar det numera av hårda förespråkare för svenska lager av - som det verkar - allt från vårdpersonal och till visir. Så har de "alltid tyckt". 

undefined
MSB: s generaldirektör Dan Eliasson då hushållsbroschyren "Om krisen eller kriget kommer" presenterades den 21 maj 2018.

Om det nu var så att ingen ville det så framstår det ju som ytterst märkligt hur den tidigare  kalla-krigs-doktrinen om stora svenska beredskapslager kunde ersättas av aldrig-mera-krig-normer där bergrumslagren ströks till förmån för handel och EU-samarbete?

Journalisten, sjuksköterskan, författaren och DN-kolumnisten Hanne Kjöller växer alltmer ut som Coronakrisens provocerande sanningssägare nummer ett. Apropå alla som "alltid tyckt" pekade hon nyligen på att i skriften "Om krisen eller kriget kommer"  som den statliga myndigheten MSB delade ut till alla hushåll för knappt två år sedan så "nämns inte influensa, virus eller pandemi med ett enda ord." Ridå!

undefined
Här är Hanne Kjöller. Tyvärr är bilden inte helt ny.

Hon säger som det är. Pendelslaget i uppfattningar som fick oss att lämna kallakrigslagren var rätt men vi gick för långt i tilltron till alltid inkommande leveranser från världen. Det korrigeras nu och antagligen kommer vi att gå lite för långt. Jag sympatiserar med hennes slutkläm - som ju faktiskt levandegörs varje dag i Coronasamhället: "Vår möjlighet att hantera kriser avgörs i högre grad av människors förmåga till omställning, medmänsklighet och ansvarskännande än vad vi samlat i ladorna." Jag har nog inte alltid sympatiserat med den uppfattningen. Men jag gör det nu. 

För att låna ord av Kungen. Efter den här uppfattningen kommer en annan uppfattning. Det är sådana vi är.

Karta: Stohagsgatan 2