Coronan har förvandlat SD till ett mindre Sverigeparti

Jimmie Åkessons SD har förminskats och förändrats under Coronaåret 2020. På bilden medverkar Åkesson i Folkbladets podd "Widar Möter". Lyssna på folkbladet.se eller där poddar finns.

Jimmie Åkessons SD har förminskats och förändrats under Coronaåret 2020. På bilden medverkar Åkesson i Folkbladets podd "Widar Möter". Lyssna på folkbladet.se eller där poddar finns.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-12-30 05:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna har tappat mer än hälften av de väljare som de erövrade i valet 2018. Ungefär en tredjedel av förlusterna har gått till M, KD och SD medan två tredjedelar antingen har gått till S, C, V och MP eller har stannat kvar i det Januariavtalssamarbetande partiet. Sprickan i lilla L är kort sagt stor och konstant, Jag kan då inte förstå hur Nyamko Sabuni ska kunna få detta att sluta lyckligt? 

Svenska Dagbladets Claes Lönegård har "djupdykt" i de Sifo-mätningar som tidningen har publicerat under året. (29/12) Det lilla viruset Covid -19 har verkligen skakat om inrikespolitiken. Coronaeffekten är mest märkbar för de tre stora partierna. 

Utan att bli morbid så går det inte att komma från att socialdemokraternas opinionssiffror under 2020 följer antalet döda med Covid-19. När de döda var som flest i april/maj så mätte Sifo rekordsiffror för S. Januarimätningens 23, 5 procent förbättrades med uppemot 10 procentenheter på bara några månader. Sedan sjönk siffrorna under sommaren för att åter stiga något när den andra vågens döda började registreras. I detta samband finns naturligtvis en risk att regeringspartiets och nationens intressen inte alltid harmoniserar med varandra. Virusdramatik och handlingskraft kan locka den ena på ett sätt som inte riktigt svarar mot behovet hos den andra. Här vill det till att S håller tungan rätt i mun och sätter den långsiktiga regeringsdugligheten i första rummet. 

Moderaterna har lyckats väl som oppositionsparti och har rejält vänt på kuttingen i relation till SD. M är nu tydligt största oppositionsparti. M har balanserat mellan nationell samling och stenhård kritik på ett sätt som många väljare tycks uppskatta. När regeringen nu snabbt vill få igenom en pandemilag där riksdagen hamnar i baksätet så prövas M: s fingertoppskänsla ännu en gång. Sluta upp eller starta ett gräl?

Sverigedemokraterna har backat betydligt under året. Som SvD visar så har tappet framförallt slagit mot partiet i södra Sverige; där SD sedan länge har varit som starkast. SD gick in i 2020 som ett utpräglat landsbygds- och Skåneparti. Men "den kartan har ritats om", konstaterar Claes Lönegård i Svenskan. SD går ut ur 2020 som ett Sverigeparti med ungefär lika högt opinionsstöd i Stockholms län och i Västsverige som i Sydsverige. Här finns möjligheter för Jimmie Åkesson att ladda om när vaccinet börjat verka. 

Osvuret är naturligtvis bäst. Det kan flyga in en stekt sparv i Nyamko Sabunis mun. Så är det. Men jag skulle tro att de tre stora redan nu kalkylerar med en riksdag utan Liberalerna.