En befrielse att lyssna på en människa som vill och kan

Tidigt på tisdagsmorgonen i Handelskammarens lokaler i Norrköping konstaterade Anna Maria Corazza Bildt att vi står inför ett vägval:

Anna Maria Corazza Bildt omgiven av Östsvenska Handelskammarens vd Simon Helmér och vice vd Maria Björk Hummelgren.

Anna Maria Corazza Bildt omgiven av Östsvenska Handelskammarens vd Simon Helmér och vice vd Maria Björk Hummelgren.

Foto: Rickard Widgren

Krönika2024-05-07 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 "Ett svagt Europa eller ett starkt Europa. Ett Europa där vi sitter med vid bordet som en jämlike eller ett Europa där vi står vid sidan och tror att ensam är stark." Det var mycket tydligt vilket vägval hon står för. Det kändes som en befrielse att lyssna till henne som kontrast till de mer EU-negativa talepunkterna som högern, SD och Folklistan har valt att luta sig mot i valrörelsen inför EU-valet. "Det är vårt Europa och det som är vårt måste vi vårda och värna", sa Anna Maria Corazza Bildt och slog huvudet på spiken.

Hon kandiderar för Liberalerna i EU-valet som avgörs den 9 juni. Hon är erfaren i politiken. I tio år - mellan 2009 och 2019 - var hon ledamot i EU-parlamentet för Moderaterna. Hon var en personröstsraket i båda valen. På något sätt skar det sig mellan M och Corazza Bildt. Det blev ingen tredje period i parlamentet för henne. Hon åkte hem till familjeföretaget i Italien och jobbade hårt för att familjegården skulle öppna sig för turister som gillar mat, dryck och kultur. Så kom pandemin. Hon vet kort sagt hur det är att arbeta i motvind. Vilket hon har nytta av nu som liberal kandidat.

undefined
Anna Maria Corazza Bildt omgiven av Östsvenska Handelskammarens vd Simon Helmér och vice vd Maria Björk Hummelgren.

Det är skönt att lyssna på någon som verkligen vill något och som kombinerar viljan med gedigna politiska kunskaper. "Jag kan korridorerna och jag kan europeiska", sa Corazza Bildt. Hon tvekade aldrig att tacka ja när Liberalerna ringde och frågade om hon ville vara med i provvalet till EU-listan. Hon är en liberal europé.

– När det är krig och kris och när Europa riskerar att klämmas ihop mellan Trump, Xi Jinping och Putin så vill jag göra allt vad jag kan för ett starkt, öppet, liberalt Europa som gör massiva överföringar av vapen och pengar till Ukraina, sa Corazza Bildt på mötet i Handelskammaren.

Jag tillhör ju den gråsosseklassiska skaran av socialdemokrater som idémässigt liksom pendlar mellan liberalernas jajaja och SD: s nejnejnej. Man kan vara entusiastisk men man bör också vara försiktig. I frågan om Europa är det dock entusiasmen som gynnar försiktigheten bäst. S partiledare Magdalena Andersson uttryckte det solklart i SVT: s 30 minuter tidigare i våras. Utan att tveka satte hon sig själv och Socialdemokraterna i den mest EU-vänliga position som tänkas kan: "Sammanhållningen i EU är avgörande för vår kontinents framtid", sa Magdalena Andersson. Så är det. Kort sagt: Den som av något skäl inte vill rösta på en socialdemokrat i EU-valet bör i så fall rösta på Anna Maria Corazza Bildt.