Och värre kan det bli om den Coronatröga världsekonomin kommer att gödas av nya och återkommande samhällsnedstängningar i viktiga industri- och handelsländer. Sverige är ett exporterande industriland och ekonomin och det breda välståndet är helt beroende av att inte bra företag och bra jobb konkursar och försvinner under vintern. Budgeten som finansminister Magdalena Andersson presenterade på måndagen läggs alltså i en svår tid för Sverige. Budgetarbetet i sig har dock nog varit ovanligt lätt. "Alla får påsar", kommenterade Ekots politiknestor Tomas Ramberg budgeten. Det han avsåg var att tillgången på pengar är närmast gränslös just nu. På skattebetalarnas räkning lånar regeringen upp hundratals miljarder kronor. Januariavtalets tre partilinjer kan alla få sitt utan att behöva slåss alltför hårt om "reformutrymmet." Här finns många möjligheter och flera risker. Det största och viktigaste är att företag och arbetsplatser får effektiva och raka stödinsatser för att kunna övervintra eländesperioden. Som Magdalena Andersson sa i riksdagens budgetdebatt så handlar allt om "jobben, jobben, jobben." Det är jobben - framförallt i de stora tillverkande- och tjänstesektorerna i industrin - som är fundamentet för svensk ekonomi och för den offentliga sektorns stabila finansiering.
Det är viktigt att ha dessa realiteter klara för sig. Staten har - tack och lov - inga som hest möjligheter att överta ansvaret för människors, företags och kommuners totala finansiering. De extra tvåhundra miljarder kronor som regeringen tillför samhället för åren 2021-22 har däremot syftet att undvika allt för stora förluster i form av viktiga jobb och företag under övervintringen.
Det är ännu för tidigt att tala om em "omstart" eller "kickstart" för den svenska ekonomin. Vårt utlandsberoende är lika stort som vad vår egen hemmamarknad är liten och det är i praktiken omöjligt för Sverige att i någon större omfattning avvika från läget i vår viktigaste omvärld. Regeringen gör dock vad man kan för att underlätta läget här hemma. Stora och fortsatta miljardrullningar till kommuner och regioner för att undvika sammanbrott i delar av välfärden, tidigarelagda offentliga investeringar, en tvåårig förlängning av omvandlingen av a-kassan till ett slags statligt socialbidrag med goda förmåner och ett slags "jobbskatteavdrag" för stora och breda inkomstgrupper kommer till exempel säkerligen att ha betydelse för att hjälpa Sverige över vinterns kommande frostnätter.