Vi genomför nu ett "perspektivskifte" i straffrätten, sa justitieminister Gunnar Strömmer på onsdagsförmiddagens pressträff där även Petra Lundh medverkade.
I det nya perspektivet står inte längre gärningsmannens behov och person i centrum. Straffrättens design ska mer betraktas utifrån samhällsutvecklingens, samhällsnyttans och "brottsoffrens" perspektiv. Vilket är sunt. Grunderna i den gällande brottsbalken emanerar från 1960-talet och den senaste omfattande reformeringen av påföljdssystemet/straffrätten genomfördes för snart 35 år sedan. Då var ledmotivet att domstolarna skulle undvika att döma till fängelse. Idag när samhällsutvecklingen sedan ett tiotal år tillbaka är radikalt annorlunda är det naturligt att inriktningen är den rakt motsatta. Sverige behöver en straffrätt som ser till att unga och grova brottslingar tidigt kan dömas till långa fängelsestraff för att på så sätt förhindras att begå nya brott.
Enligt polisens beräkningar är uppemot 30 000 människor i Sverige inblandade i den grova och gangsterlika kriminaliteten i Sverige. Utöver absurda mängder mord, mordförsök, sprängningar, hot och våld och sexuella övergrepp mot kvinnor och barn så är denna sorts kriminalitet även hotfull mot samhällets grundvalar som sådana. De ekonomiska bedrägerierna riktas i huvudsak mot välfärdssektorn, politiska partier och kommunala förvaltningar riskerar att infiltreras, domare, åklagare och vittnen hotas och rädslans tystnadskultur breder ut sig på ett samhällsfarligt sätt.
Att sätta "brottsoffrets perspektiv i centrum" är just att se allvaret i Sveriges nya brottslighet och att se till att straffen speglar just detta allvar. Det är en fråga om tillit och förtroende. Och om jämlikhet och rättvisa. Gangsterkriminalitetens mänskliga brottsoffer lever ofta i samma skuggsidesmiljöer som förövarna. De ska inte lämnas åt sitt öde. Barnen som rånas, lärare som trakasseras, busschaufförer som hotas och butiksbiträden som hånas ska bli sedda, respekterade och få upprättelse. På en mer abstrakt nivå är vi alla brottsoffer när vårt trygga lilla välfärdsland uppe i norr krackelerar och förråas.
Petra Lundh har ett av Sveriges allra viktigaste uppdrag just nu. Jag förväntar mig att Socialdemokraterna och Centerpartiet kommer att göra vad de kan för att få perspektivskiftet i straffrätten genomfört på ett bra sätt. Det är vad Sverige behöver.