Politiken börjar efter 10 år hinna ifatt rättsuppfattningen

Trippelmorden i södra Stockholm den 12 och 13 oktober 2023 fick på onsdagen sitt rättsliga efterspel i Södertörns tingsrätt.

Historisk dom ger hopp om ett bättre och sundare samhälle, skrifver Folkbladets Widar Andersson på ledarsidan idag.

Historisk dom ger hopp om ett bättre och sundare samhälle, skrifver Folkbladets Widar Andersson på ledarsidan idag.

Foto: TT

Krönika2024-08-29 04:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 En 17-åring som utförde morden och sju andra mordförsök, bland annat på ett tvåårigt barn, dömdes till 12 års fängelse. 

En 16-åring fick ett tioårigt fängelsestraff för att bland annat ha gett morduppdraget åt 17-åringen. Domen mot mördaren var historisk. Även om några få 16-17 åringar har dömts till ganska långa fängelsestraff under det senaste året så bör vi komma ihåg att det är otroligt ovanligt att personer under 18 år har dömts till fängelse. Och ett tolvårigt fängelsestraff till en 17-åring har inte utdömts i Sverige på år och dag. 

"Jag är rädd för att domstolarna låter sig påverkas av det politiska trycket att utkräva hårdare straff. Så ska vi inte ha det", sa den dömde mördarens advokat Kristofer Stahre efter domen. Jo, så ska vi faktiskt ha det. 

Det som advokaten kallar för "politiskt tryck" är att riksdag och regering äntligen, efter 10 år med unga mördare, sprängare och allsköns vapenbrottslingar har sett till att på allvar stifta nya lagar och straffskalor som ger domstolarna möjlighet att döma till straff som är något mer i närheten av de allmänna rättsuppfattningarna i samhället. 

För några år sedan hade trippelmördaren i det här fallet dömts till som max fyra års sluten ungdomsvård på någon av statens institutionsstyrelsens boenden. Domar av det slaget har bidragit till och möjliggjort den ständigt eskalerande våldsvågen i Sverige. Nu börjar vi gå åt andra hållet. Vilket verkligen är på tiden.

Morden och mordförsöken som den unge mördaren begått är overkligt brutala och hänsynslösa. Förundersökningens 9000 sidor är vedervärdig läsning. Ett exempel: Efter den första mordattacken på natten den 12 oktober får gärningsmannen som kallas för "K" i dokumentet ett sms från anstiftaren till mordet "D". 

"Ett sms skickas från D:s telefon: ”Hur många såg du, hur många dödade du?” Ett sms skickas tillbaka från K:s telefon: ”Bror det var mörkt, jag sköt pappa därnere och mamma var däruppe och jag sköt henne.”

Ur ett annat perspektiv är förundersökningen mer upplyftande. Polis och åklagare har verkligen blivit bättre på att med varje tänkbart bevis nagla fast gärningsmännen vid sina brott. Vilket på sista raden är den starkaste hävstången för det allmänna och sunda samhället att hävda sig visavi gangsterväldets våldsutbrott. Allt annat än långa inlåsningsstraff för den här sortens kriminalitet vore ett politiskt brott mot samhället.