Bråttom med nålstick och underskrifter

Angela Merkel och andra EU-ledare kan ha en hektisk vår framför sig. Det gäller att få upp farten på vaccineringen och på undertecknandet av avtalet med Kina.

Angela Merkel och andra EU-ledare kan ha en hektisk vår framför sig. Det gäller att få upp farten på vaccineringen och på undertecknandet av avtalet med Kina.

Foto: John Thys

Krönika2021-02-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan bli en hektisk och påfrestande vår och sommar för EU och dess medlemstater. Vaccineringen mot Covid-19 har fått en trög start i flera EU-länder medan man till exempel i Storbritannien och Ryssland har fått upp farten betydligt snabbare. Jämförelserna mellan Storbritannien - som nyligen lämnat EU - och EU-hjärtlandet Tyskland har förstås en särskild spänning. Takten i vaccineringarna är lätta att mäta och relevanta att jämföra. Vilket gör vaccinet till en betydligt hetare och konkretare fråga än vad nedstängningar och överdödlighet är och har varit. Det finns en massa svårberäknade variabler som gör sambanden mellan länders olika grader av lockdowns och överdödlighet tämligen dimmiga och diffusa. Vaccinet är digitalt på ett helt annat sätt. Antingen blir folk vaccinerade snabbt och bestämt eller så dras vaccinationen i långbänkar. Möjligheten till undanflykter och/eller till rimliga invändningar och försvar är kort sagt betydligt mindre i vaccinfrågan än i de frågor om nedstängningar/överdödlighet/ansiktsmasker/smittspårning som hittills har dominerat Covidrelaterade jämförelser av länder. Ett EU som halkar efter "frifräsarna" i Storbritannien och Ryssland (med sitt eget Sputnikvaccin) kommer inte att stå särskilt högt i kurs hos sina medborgare. Mycket står på spel.

EU ska också försöka lotsa igenom det investeringsavtal med Kina som efter många års förhandlingar presenterades ett par dagar före nyårsafton förra året. Avtalet är viktigt för båda parter. Handeln och investeringsutbytet är framförallt mycket omfattande mellan Tyskland och Kina. Avtalet ska nu godkännas i alla medlemsparlament och av EU-parlamentet. Som alltid när det gäller Kina så finns det många perspektiv på och många invändningar inom demokratierna mot att skriva ihop sig alltför tight och kravlöst med den repressiva partistaten. Den stora stötestenen bedöms vara EU-parlamentet som inte någon regering, något folk eller någon sammanhållen ekonomi att ta hänsyn till. Joe Bidens tillträde som president i USA kan också paradoxalt nog ställa till besvär för EU. Biden väntas intressera sig för Europa på ett helt annat sätt än vad Donald Trump gjorde. Vilket bland annat innebär att USA kan komma att begära EU: s stöd för ett hårdare ekonomiskt och politiskt tonläge mot Kina. Vilket i sin tur kan leda till att EU tvingas välja mellan USA och Kina. Ett val som ingen förnuftig ledare i EU vill dras in i. Därför är det bråttom med både avtalsunderskrifter som vaccinsprutestick i Europa.