Bra recept för tillgängliga bostäder till rimliga hyror

De båda erfarna professorerna Lars Jonung och Roland Andersson fäller (DN Debatt 3/1 2023) ännu en gång ut lansen för införandet av marknadspriser på hyresbostäder.

Bilden på den här långa kön är tagen i samband med valet i september förra året. Här och nu får bilden illustrera de långa bostadsköerna till hyresrätter. Valet ledde ju ochså till byte av bostadsminister vilket också är ett ämne i dagens ledartext.

Bilden på den här långa kön är tagen i samband med valet i september förra året. Här och nu får bilden illustrera de långa bostadsköerna till hyresrätter. Valet ledde ju ochså till byte av bostadsminister vilket också är ett ämne i dagens ledartext.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2023-01-04 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jonung och Andersson har tagit upp manteln efter stridbara nationalekonomer som Assar Lindbeck, i försöken att äntligen avveckla den hyresreglering som infördes i mitten av 1940-talet. Då regleringen infördes var syftet att motverka social bostadsnöd och spekulationshyror i bostadsbristtider. Nu, 80 år senare, är regleringen snarare en motor för just sociala bostadsorättvisor där människor med lägre inkomster ofta betalar högre hyror än mer privilegierade medborgare. Och där kötiderna till en hyreslägenhet kan vara decennielånga. Lägg därtill att många unga och invandrare idag genom bolånetak och amorteringsregler dessutom förvägras möjligheten att kunna köpa en bostadsrätt.

För fyra år sedan - i januari 2019 - var Lars Jonung och Roland Andersson försiktigt optimistiska när de, även denna gång på DN Debatt, pläderade för att efterfrågan/marknaden och inte politiska regleringar ska sätta hyrorna i Sverige. Vid denna tid fördes som bekant förhandlingar mellan S, MP, C och L om det så kallade Januariavtalet. Den 44: e punkten i avtalet var införandet av"fri hyressättning i nyproduktion" på bostadsmarknaden. 

Dessvärre blev det ju pannkaka av det hela även denna gång. Reformen fastnade i kampen om regeringsmakten kan man väl säga. Utifrån olika intressen enades Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna den 21 juni 2021 om att fälla den dåvarande regeringen Löfven i en misstroendeomröstning. Vänsterpartiet motiverade sitt gemensamma agerande med de borgerliga och SD med just sitt motstånd mot förslaget om marknadshyror. 

Statsminister Löfven och hans regering avgick och återkom strax därefter. Men då fanns inte längre förslaget om fri hyressättning kvar på agendan.

Och nu har vi en ny borgerlig regering som kanske kan tänkas vara mer instinktivt intresserade av att befria hyresmarknaden från den gamla krigsregleringen? Jonung och Andersson tvivlar sedan de sett den nye bostadsministern framträda med samma budskap som sin socialdemokratiske företrädare: "Bostadsbristen ska byggas bort." På DN Debatt konstaterar de båda: "Bostadsbristen kommer att finnas kvar så länge som hyran hålls under marknadshyran i attraktiva lägen. Den kan aldrig byggas bort."  

Marknadslösningar är inget trollspö för allt och alla. Men inom bostadspolitiken är det tveklöst så att fri prisbildning på marknaden är den modell som har i särklass mest fördelar för den som eftersträvar tillgängliga bostäder till rimliga hyror.