Bra länder bör byggas med både lagar och semester

Den här veckan inleds en av Sveriges mest intensiva semesterperioder. Ett par veckor framåt är fler svenskar än vid någon annan tid av året lediga från arbetet med full betalning.

Lummelundagrottan nott om Visby bjuder på en illustration av det närmast stillaståelde samhället där droppstenarna växer i en takt som knappt kan förnimmas av en samtida människa. Vilket både fascinerar och skrämmer. Man vill in och kolla för att se och lära. Sedan vill man ganska snart ut igen för att leva. Så är det med grottor.

Lummelundagrottan nott om Visby bjuder på en illustration av det närmast stillaståelde samhället där droppstenarna växer i en takt som knappt kan förnimmas av en samtida människa. Vilket både fascinerar och skrämmer. Man vill in och kolla för att se och lära. Sedan vill man ganska snart ut igen för att leva. Så är det med grottor.

Foto: Per Bäckström/arkiv

Krönika2024-07-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Semesterledigheten firar 86-årsjubileum i år 2024. 86 år är typ ingenting i mänsklighetens historia. I hela vår planets historia är 86 år definitivt ingenting. På en semesterdag nyligen gick jag en guidad tur i Lummelundagrottan strax norr om Visby på Gotland. Guiden Alice berättade att för 400 miljoner år sedan så befann sig Gotland i havet strax söder om ekvatorn. Det har kort sagt varit en lång vandring för Gotland att bli den ö där man är idag. Människan har i jämförelse varit snabb; det får man säga. På ungefär samma tid - 100 år - som det tar för en droppsten i Lummelunda att växa en halv centimeter har människorna i Sverige och i många andra länder gått från mörkt elände och till ljust välstånd. 

I de länder där det har gått bäst för stora och breda grupper av medborgarna har människorna enats om samhällsbyggen där den enskildes frihet och ansvar balanseras mot ett allmänt samhällsåtagande med kollektiva krav, förpliktelser och förmåner. Land ska med lag och semester byggas. Typ.

För stora delar av mänskligheten domineras livsvillkoren av mer mörkt elände än av ljust välstånd. Enligt institutet V-Dem vid Göteborgs universitet är det endast cirka 13 procent av jordens åtta miljarder människor som lever i liberala demokratier som Sverige. Mer än dubbelt så många lever i hårda diktaturer. Allt som allt framlever drygt 70 procent av jordens människor sina liv under auktoritära regimer av varierande slag. Livsvillkoren är så klart inte helt ruttna för alla människor som inte har förmånen att växa upp i liberala demokratier. Men det är ingen tvekan om att många människor lever i samhällsmiljöer som mer påminner om Lummelundagrottans extremt långsamma förändringstakt än om livet i hyfsat stabila västliga demokratier där mycket av välståndet och välfärden som finns nu knappt var märkbart för 100 år sedan. 

Mänsklighetens värsta fiender är fundamentalister som lyckats tillägna sig makt över det allmänna och som tvingar in människors livslust och utvecklingsiver i reaktionära livsregler och tankeförbud av olika slag. Det är kort sagt vidrigt.

Använd gärna några minuter av din semesterdag åt att begrunda hur det kommer sig att just ditt land är så pass fritt och tryggt som det är. Låt dessa tankar stärka ditt försvar mot alla fundamentalistiska predikanter. De vill tvinga in dig i sina grottor där det vare sig finns anständiga lagar eller semester.