Bör utöva sina böjelser någon annanstans än i Sverige

En islamistisk terrorist mördade två svenskar och skadade en tredje svensk medborgare I Bryssel på måndagskvällen. Terroristen oskadliggjordes senare av belgisk polis.

Riksdagen flaggar på halvstång för terrorns offer i Bryssel. Några av ledamöterna bör särskilt noga begrunda sina relationer med islamistiska terrorister.

Riksdagen flaggar på halvstång för terrorns offer i Bryssel. Några av ledamöterna bör särskilt noga begrunda sina relationer med islamistiska terrorister.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-10-17 10:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mördaren var en 45-årig man från Tunisien som levde i Belgien utan tillstånd sedan han för några år sedan fick avslag på sin asylansökan. Enligt vad som hittills framkommit var terroristen ute efter svenskar. Runt om i Bryssel fanns den på måndagen några hundra tillresta supportrar klädda i blågula matchtröjor. Mördaren skrek islamistiska slagord medan han sköt mot svenskarna med ett automatvapen. 

Redan i somras höjde Säkerhetspolisen risken för terrordåd mot Sverige och svenska intressen. Den asylsökande man som genomförde koranbränningar på olika platser i Sverige fick stor uppmärksamhet; inte minst i stora och breda grupper av muslimer i Sverige och runtomkring i världen. På nätet fanns/finns också flera sidor där det hetsas mot Sverige och svensk socialpolitik. Vår problematiska medlemsansökan till Nato vållar också mycket turbulens. Kontroversen med Turkiet har också eggat fientliga stämningar som lätt kan slå rot hos redan religiöst och politiskt förvridna människor. Att vi i Sverige har ledamöter i den svenska riksdagen som gärna frotterar sig med Hamasterrorister - och därmed underblåser hoten mot Sverige och svenskar - är inget annat än en stor skam och en allvarlig säkerhetsrisk. Terroristen i Bryssel har enligt uppgifter från Belgien tidigare domar på sig för terrorbrott som ska ha begåtts i hans hemland Tunisien. I en video rabblar mördaren upp fraser om sin trohet till IS; en terrorgrupp byggd på liknande bestialiska grymhet som Hamas. De i och utanför riksdagen som gärna viftar med Hamas-flaggor och som sympatiserar med terrorgruppens massmord i Israel borde efter attacken på svenska fotbollssupportrar i grunden ompröva sina politiska preferenser. 

Den inhemska terrorismen i Sverige drabbar också allt fler människor som utan egen förskyllan utsätts för skjutningar, bränder och sprängningar. Att hålla koll på vem man bor granne med har blivit en viktig förebyggande insats i delar av vårt land. Vilket är en mycket beklaglig privatisering av säkerhetsskyddet. Visst har man som medborgare ett eget personligt ansvar. Men dagens utsatta läge beror i allt väsentligt på att staten under många år kraftigt har misskött sitt ansvar att hålla koll på vilka personer som släpps in i landet och som vistas här utan tillstånd.

På den internationella nivån har Hamas fruktansvärda terrorattack på Israel och israelisk civilbefolkning allvarligt höjt riskerna för terrorattacker av enskilda galningar och av mer organiserade grupper av islamister. 

För oss svenskar blev den förhöjda risken för terrorangrepp än mer påtaglig på måndagskvällen i Bryssel.Sverige och svenskar är numera tydliga mål för islamistisk terrorism. Låt oss mitt i sorgen över de släckta människoliven och mitt i vårt behov att vara mer vaksamma och uppmärksamma likafullt stå upp för våra fria och öppna samhällen. Känn också värmen från den belgiska fotbollspubliken som inne på arenan sände vågor av solidaritet till den lilla svenska supporterskaran. Vi är inte ensamma. När den belgiske premiärministern på en pressträff efter terrordådet talade om att bistå "våra svenska vänner" så kändes det som om han menade det. Nu bör vi framförallt sluta upp bakom en politik som resolut och konsekvent ser till att få ordning på Sverige igen. De som gärna vill vara med islamister och terrorister bör få utöva sina böjelser någon annanstans.