Bollen hos Biden

Joe Biden har besegrat Donald Trump. Därför är det bara Biden själv som kan bestämma att han inte ska försöka göra det igen.

Det är bara Joe Biden som kan se till att någon annan möter Donald Trump i USA:s presidentval.

Det är bara Joe Biden som kan se till att någon annan möter Donald Trump i USA:s presidentval.

Foto: Evan Vucci

Krönika2024-07-02 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I november 2016 var jag i Washington för att följa slutskedet i USA:s presidentval. Barack Obama hade suttit i två perioder och nu stod hans utrikesminister Hillary Clinton mot Donald Trump. 
I Washington trodde alla vi träffade att Clinton skulle vinna ganska lätt. Jag var den enda som tippade att Trump skulle vinna. Mitt tips grundade sig på att Hillary Clinton ingick i en politisk elit, ett etablissemang som är illa sett i stora delar av USA. Hon hade dessutom uttryckt sig föraktfullt om delar av USA:s befolkning.
Allt detta kunde Trump spela på i en ganska smutsig kampanj riktad mot Clinton. Att det gått hem förstod jag när jag träffade en svart välbärgad muslim i en bar i den tjusiga stadsdelen Georgetown. Han uttryckte sig mycket föraktfullt om Hillary Clinton och förutspådde en jordskredsseger för Donald Trump.
Det stod också klart ganska tidigt på valkvällen att Trump skulle vinna och det blev ingen lång valvaka på den svenska ambassaden.
Men fyra år senare, 2020, kom Joe Biden tillbaka och besegrade Donald Trump. Samma Biden som hade varit Obamas vicepresident, men som inte fick chansen 2016 eftersom Demokraterna valde att satsa på Hillary Clinton.
För Demokraterna kom Biden tillbaka som en frälsare som kunde slå Trump. Den tacksamheten har levt kvar när han, trots sin ålder, varit överlägsen i Demokraternas primärval. 
Det är svårt att välja bort en sittande president och Joe Biden är dessutom väl förankrad i det demokratiska partiet. Han har under årtionden stått för en mittenlinje och ansetts stå på vanligt folks sida. I en tid av polarisering och överdrifter anses han balanserad och mån om att hålla ihop Demokraterna och USA.
Men det har naturligtvis funnits dubier över Bidens ålder och i vilket fysiskt och mentalt skick han är i. Den katastrofala TV-debatten i CNN har framkallat krav på att Demokraterna i sista stund måste skaka fram en annan presidentkandidat. Biden stakade sig och glömde bort vad han skulle säga. Att Trump i sedvanlig stil hävt ur sig grundlösa påståenden spelade ingen roll. Biden framstod som gammal och trött. Som en man som svårligen kan klara fyra år till som USA:s president.
Men det är bara han själv som kan öppna för någon annan genom att dra sig tillbaka. Det beror på att Joe Biden lyckades slå Donald Trump förra gången.