Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blågrön höger testar den nya S-ledningens förmågor

På moderaternas stämma i Helsingborg under den gångna helgen beslutade ombuden bland annat om ett miljö- och klimatpolitiskt program med rubriken "Grön Höger".

Moderatledaren Ulf Kristersson var på gott humör när han på lördagen talade på partiets stämma i Helsingborg.

Moderatledaren Ulf Kristersson var på gott humör när han på lördagen talade på partiets stämma i Helsingborg.

Foto: TT

Krönika2021-10-25 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag lyssnade på debatten om och med den gröna högern under några timmar på lördagen. Under en ganska lång period har jag upplevt det som om partiet ogärna talade om sig själv som höger. Men på senare tid har jag hört och sett partiledaren Ulf Kristersson självklart och utan snirklingar och krusiduller tala om Moderaterna som det självklara högerpartiet i svensk politik. Och nu alltså en Grön Höger i klimatfrågan. Av stämmans händelser, samtal och tal att döma så skulle jag tro att Moderaterna tänker som så att om vi är tydliga och stolta över att vara ett högerparti som har ett samarbete på gång med tre andra partier där vi är hyfsat överens om färdriktningen i tunga frågor för medborgarna så kommer blicken att riktas mot vänster för att ta reda på om också de är överens i de frågor som svenskarna tycker är viktigast. Vilket kan ställa till problem för de regerande Socialdemokraterna. Det är nog inte så lätt att få med sig C, V och MP på vad som behöver göras mot gangsterkriminalitet, integrationsproblem och hög invandring. Så är det kanske tänkt. Moderatstämman utstrålade också självförtroende. "Det är ni som har fel och vi som har rätt", sa Kristersson i sitt stämmotal med adress till Socialdemokraterna. 

I sitt tal på stämman vände sig Ulf Kristersson dessutom direkt till socialdemokratiska väljare med frågan "får jag låna din röst i nästa val?" Moderaterna hoppas att väljare som brukar rösta på S för att de " i vart fall kan sköta landet" nu ser att S är "beroende av Miljöpartiet vilket gör förnuftig politik omöjlig i stora frågor." M ber därför om att få låna deras röster i upp till åtta år för att "få ordning på Sverige när det gäller klimathotet, energibristen, kriminaliteten, det dödliga våldet, utanförskapet och bidragsberoendet." Det är väldigt jämt mellan S- och M-blocket. Den kommer att vinna som lockar väljare över blockgränsen. S-väljare som gick till M 2006 var avgörande för Alliansens framgång. Det kan så klart hända igen. Enligt SCB: s senaste undersökning (maj/juni 2021) tappar S väljare till M (och SD) i mätbar omfattning. Uppdraget för den nya S-ledning som snart väljs är att få stopp på väljarmigrationen till M och SD. Annars är det kört. Det vill till att ta itu med de tunga samhällsproblemen vi har på ett sätt som verkligen ger eko hos S-väljare som kan tänka sig att låna ut sin röst till den blågröna högern.