Han tycker att myndighetens policy är klok men säger också att "jag förstår inte varför människor på äldreboenden inte ens kan få träffa sina närmaste anhöriga innan de dör, och jag förstår heller inte varför Stockholms gator kan få vimla av folk, samtidigt som inga får sitta på Friends Arena, med plats för 50 000, för att se en fotbollsmatch. "
En del har ju förvisso hänt sedan 7 september. Besöksförbudet på äldreboenden har hävts, 300 personer tillåts på Friends Arena från och med 1 november och en del av "vimlet" på dansgolven har begränsats. Och visst finns det ofullkomligheter och motsägelser i Folkhälsomyndighetens policies för virusbekämpning. Det är antagligen just det som är själva framgångsfaktorn. Två steg framåt och ett steg bakåt (eller omvänt) är i de allra flesta fall en klokare strategi än att rusa rakt framåt eller bakåt. Policies som liknar livet har kort sagt större chans att nå fram till levande människor.
Johnny Ludvigssons inlägg i Läkartidningen (7/9) är en kommentar i den debatt som följde på ett längre inlägg av honom i samma tidning den 28 augusti. Ludvigsson är - på goda grunder - starkt kritisk till den dagliga fixeringen vid antalet döda med Covid-19. Han anser att fokus på antal döda är vilseledande och krymper perspektiven när de istället borde breddas. Han skriver: "Med en medianålder för de som dött på 84 år, de flesta med andra sjukdomar, kan man utgå ifrån att covid-19 i många fall endast har varit en bidragande dödsorsak. En analys i Östergötland visade att endast 15 procent av dödsfall med covid-19 utanför sjukhus kunde anses vara direkt orsakade av covid-19."
Så är det. Nedstängningar, inlåsningar och tvärstopp i flera stora ekonomiska sektorer kommer globalt sett att orsaka betydligt mer död och lidande än Covid-19. En policy som bara räknar döda med Covid-19 är betydligt mer dödlig än den strategi som försöker väga in helheten.
Coronan har lockat fram polariseringslusten i samhället. Chefredaktörer från DN: s Wolodarski och nedåt har upprört krävt nedstängning och hårda tag mot "dödsviruset". Berömda forskare och framstående partiledare ävenså. Johnny Ludvigsson har stått ganska still sedan han vållade enormt rabalder med uppmaningen "Stoppa Coronahysterin" i intervjun med Folkbladets Susanna Beskow Norgren (20 mars) .Under de sju månader som passerat har han likafullt rört sig från en ytterkant och in mot mitten. Det är en bra och klok utveckling för Sverige.