BerÀtta gÀrna vad ni hittar under stenarna ni vÀnder pÄ

Regeringen ger sig nu ut pÄ ett viktigt men vanskligt korstÄg mot antidemokratiska stÀmningar och rörelser ute i det statsbidragsförsörjda föreningslivets undervegetation.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och migrations/integrationsminister Anders Ygeman lanserar nu ett nytt demokrativillkor för bidrag frÄn det offentliga.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och migrations/integrationsminister Anders Ygeman lanserar nu ett nytt demokrativillkor för bidrag frÄn det offentliga.

Foto: TT

Krönika2022-05-18 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ tisdagsmorgonen den 17 maj lĂ€mnade kulturminister Jeanette Gustafsdotter och integrations - migrationsminister Anders Ygeman en sĂ„ kallad lagrĂ„dsremiss med regeringens förslag om ny lagstiftning pĂ„ omrĂ„det. Syftet Ă€r enligt statsrĂ„den att kunna neka och stoppa utbetalningar av offentliga bidrag pĂ„ ett mer effektivt sĂ€tt Ă€n vad som Ă€r möjligt idag. Det Ă€r uppenbart att de islamistiska miljöerna stĂ„r i fokus för regeringens strĂ€van. Ygeman och Gustafsdotter talade vid sin gemensamma presstrĂ€ff pĂ„ tisdagsmorgonen om behovet av att trossamfund i högre grad bör finansieras av dem som samfundet betjĂ€nar. Religiös verksamhet i Sverige ska heller inte kunna ta emot bidrag frĂ„n utlandet. 

Utredningen som ligger till grund för den nu aktuella lagrÄdsremissen kom med sitt betÀnkande redan 2019. Den politiska debatten om bidrag till islamistiska föreningar och skolor har stegrats under de Är som utredningsförslagen har legat och puttrat pÄ regeringskansliet. Statliga myndigheter som Skolinspektionen och SÀkerhetspolisen har Àven visat framfötterna pÄ ett helt annat sÀtt Àn tidigare. Flera skolor med koppling till islamistiska kretsar har stÀngts.Terrorforskaren Magnus Ranstorp Àr en vÀlgörande pÄle i köttet i de hÀr sammanhangen. Hans idoga och inte sÄ sÀllan bespottade insatser för att fÄ stat och kommun att förstÄ vad som pÄgÄr bakom fasaderna har stor betydelse för att regeringen nu agerar. Tidigare i maj stÀngde Skolinspektionen tvÄ muslimska friskolor i Uppsala och Stockholm. I beslutet hÀnvisar myndigheten till ett yttrande dÀr SÀpo varnar för att "barn riskerar att utsÀttas för radikalisering genom att vistas i en miljö som föresprÄkar enklavisering av samhÀllet istÀllet för respekt för de mÀnskliga rÀttigheterna och grundlÀggande demokratiska vÀrderingar."

Det "vanskliga" med regeringens viktiga och vÀlkomna korstÄg Àr att man fortsÀtter att tassa och humma om vad saker och ting egentligen handlar om. Behovet för det nya "demokrativillkor" som regeringen vill införa för all offentlig bidragsgivning, inklusive AllmÀnna Arvsfonden, har framförallt uppkommit genom en omfattande invandring frÄn muslimska lÀnder vilket har givit antidemokratiska rörelser och trosinriktningar, som till exempel Muslimska Brödraskapet, vidgade tillvÀxtmöjligheter. Det Àr viktigt för demokratin att demokratiska makthavare inte bara vÀnder pÄ stenar utan ocksÄ berÀttar vad de hittar dÀr under.