Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Baudin har värdighet att vinna på att säga som det är

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna. Tidigare i veckan meddelade han att Socialdemokraterna tidigarelägger sitt besked om att söka medlemskap i Nato till den 15 maj.

Tobias Baudin och statsminister Magdalena Andersson bör använda dagarna fram till 15 maj åt att argumentera för Nato. Det ger större värdighet och resning åt S vägval.

Tobias Baudin och statsminister Magdalena Andersson bör använda dagarna fram till 15 maj åt att argumentera för Nato. Det ger större värdighet och resning åt S vägval.

Foto: Felix Berglund

Krönika2022-05-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra och klokt. Det allra bästa vore förstås om beskedet hade lämnats i går; eller dagen före det. Det börjar ärligt talat bli lite pinsamt med statsråd som åker till Berlin, Washington och andra viktiga Natostäder för att försäkra sig om "säkerhetsgarantier" och "snabbspår" i samband med den kommande ansökan; men som svarar "nej" på mediernas frågor om de själva har bestämt sig för ja eller nej till Nato. 

Det vore ju en annan sak om det var ett jädrans ståhej med ja- och nej kommittéer i partiet som slogs så att spån och flaggor rök. Då är det förstås ofta klokt och betingat av ledningen att tassa runt på äggskal under de formativa dagar och veckor som föregår ett beslut. Men så är ju inte alls fallet nu. Det finns självklart socialdemokrater som av olika skäl är tveksamma eller negativa till Nato. Men väldigt få av dessa befinner sig i partistyrelsen, i regeringen och/eller i riksdagsgruppen. Och de få negativa som finns i de kretsarna är inte hugade att blåsa till partisplittrande strid om Natofrågan. Tvärtom. Annika Strandhäll som är ordförande för det socialdemokratiska förbundet S-kvinnor förkunnade frankt att kvinnoförbundets beslut om att säga nej till svenskt medlemskap i Nato inte betyder att man kommer att rösta nej när partistyrelsen säger ja till Nato.

Det är också så att det i riksdagen - Socialdemokraterna förutan - finns en majoritet för att ansöka om medlemskap i Nato. Regeringen förfogar visserligen formellt över rätten att på egen hand sända in en ansökan till Nato. Men allt annat än att regeringen låter riksdagen manifestera enighet genom att få rösta om saken; vore dumt provocerande. Enighet och uppslutning är extra viktigt i det allvarliga politiska läge som vårt land befinner sig i. Vid en votering ges också ledamöter i alla partier - även i de förmodade nejsägarpartierna - möjlighet att markera sin uppfattning genom att rösta gult eller grönt istället för rött. Ett liknande tillfälle - rösta gult eller rött istället för grönt - ges samtidigt till eventuella frondörer i de andra partierna.

Tobias Baudin gör rätt som rycker en del av plåstret. 15 maj är snart. För att ge S lite mer värdighet och resning så vore det dock tacknämligt om ledande socialdemokrater säger som det är. Som ordföranden för Östergötlands socialdemokrater Teresa Carvalho gjorde på torsdagen. Vi vet att vi är på väg in i Nato. Låtsaslekar som ingen tror på är just bara pinsamma.