Baudin behöver desarmera bomben i Botkyrka

Oisín Cantwells nyhetskolumn i Aftonbladet slog ner som en bomb i måndags 30 januari.

Krönika 1 februari 2023 11:30
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Cantwell är en aktad och erfaren nyhetsman. I sin kolumn - visserligen under överrubriken "Uppgifter" vilket är redaktörernas sätt att säga något i stil med att "vi har inte hunnit kolla riktigt allt och vi har ännu bara anonyma källor" - om ett socialdemokratiskt möte i Botkyrka söder om Stockholm berättade Cantwell bland annat att "bland de 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet i Folkets hus i Hallunda fanns, enligt flera källor inte bara personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där. Dessutom ska män med omfattande kriminalitet i bagaget plötsligt inte bara blivit politiskt aktiva på gräsrotsnivå utan även övertygade socialdemokrater."

Mötet handlade om förtroendet för Ebba Östlin som varit kommunstyrelseordförande i Botkyrka sedan 2016. Ebba Östlin förlorade omröstningen med två rösters marginal. "Bomben" i sammanhanget är att det i kolumnen påstås att en grupp inom Botkyrka S skulle ha värvat nya medlemmar bland kommunens kriminella för att ragga ihop en majoritet för att rösta bort Ebba Östlin. I den gruppen finns till exempel Katarina Berggren, tidigare långvarig kommunstyrelseordförande i Botkyrka som även har varit biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna nationellt och nu ombudsman i Kommunal. En annan som pekas ut som anstiftare är Christina Zedell tidigare riksdagsledamot (vi gjorde ett par år ihop i riksdagen på 1990-talet) som också är ordförande för ABF Botkyrka-Salem. 

Här har vi alltså tre mogna, erfarna och allmänt väl omtalade socialdemokratiska politiker som har dragits in i gängkrigsjournalistiken. Bryggan mellan S och de gängkriminella utgörs av att den av Östlin styrda kommunen "sagt upp åtta avtal med oss den 11 februari 2022. Med detta blev ABF Botkyrka-Salem av med driften av fritidsgårdar, eftermiddagsverksamheter och Tekniklabbet." (Christina Zedell på Facebook 5 mars 2022) Kommunens drastiska åtgärd orsakades av en rapport som sägs avslöja att kriminella personer arbetade i ABF: s verksamheter och att kriminella aktiviteter förekom i lokalerna. Att rösta bort Östlin blev så att säga de kriminella hämnd

Ryktesspridningen är nu enorm. Förmodligen är det "bara" frågan om en bitter personstrid som spårat ut. Men det kan vara värre. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin bör snabbt ta tag i det här. Han får inte rädas att det är namnkunniga personer inblandade. Klarhet behöver skapas. Baudin kan börja med att intervjua de 100 nyaste medlemmarna hos S i Botkyrka. Det är en bra start. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa