BĂ€rplockare och personliga assistenter finns i Sverige

Tidigare i veckan presenterade en statlig utredning sina förslag till nya regler för arbetskraftsinvandring.

BÀrplockare och personliga assistenter frÄn utlandet ska inte lÀngre ses som bristyrken som ger arbetstillstÄnd. Det Àr vettiga steg i rÀtt riktning för att fÄ arbetslinjen i politiken att friskna till.

BÀrplockare och personliga assistenter frÄn utlandet ska inte lÀngre ses som bristyrken som ger arbetstillstÄnd. Det Àr vettiga steg i rÀtt riktning för att fÄ arbetslinjen i politiken att friskna till.

Foto: Mathilda Mattsson

Krönika2024-02-17 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Utredaren Ann-Jeanette Eriksson lĂ€mnade sina förslag till migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Utredningen Ă€r en viktig del i arbetet för att begrĂ€nsa och strama Ă„t de delar av invandringspolitiken som inte fungerar pĂ„ ett vettigt sĂ€tt. 

Utredaren föreslÄr bland annat att tvÄ yrken - bÀrplockare och personlig assistent - ska uteslutas frÄn den mycket omfattande listan av yrken som tidigare har getts arbetstillstÄnd i Sverige. Det Àr tvÄ begrÀnsade, men viktiga, steg i rÀtt riktning. Att med lagens hjÀlp kunna ta in mÀnniskor frÄn andra sidan av jordklotet för att arbeta som personliga assistenter Àr inget annat Àn legalt stöd till vÀlfÀrdskriminalitet.

Att Sverige med hundratusentals mÀnniskor i arbetsföra Äldrar som inte arbetar ska ge utlÀnningar arbetstillstÄnd för bÀrplockning Àr inte pÄ samma sÀtt kopplat till kriminalitet. Men det Àr ett mycket tydligt tecken pÄ att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar som den borde göra. Flera regeringar har allvarligt underlÄtit att upprÀtthÄlla den helt grundlÀggande arbetslinjen i den svenska modellen. Vilket i en olycklig mix med en pÄ tok för omfattande invandring frÄn regioner utan relationer till vÀstliga arbetsmarknaders krav har skapat samtidiga problem med lÄngtidsarbetslöshet, bidragsförsörjning i stor skala och arbetskraftsbrist.

Det Àr en lÄng vÀg att gÄ för att komma tillbaka till en sund samhÀllsutveckling pÄ dessa omrÄden. Att mÀnniskor rör sig över nations- och vÀrldsdelsgrÀnser för att arbeta och studera Àr nÄgot som vi med kraft bör bejaka och beskydda. Den naturliga invandringen/migrationen handlar om att yrkesarbetare och specialister som lever och verkar i sÀmre delar av vÀrlden ska kunna söka sig bÀttre möjligheter genom hÄrt arbete i till exempel Sverige.

Utredaren lĂ€mnar flera förslag om hur politiken kan förĂ€ndras för att frĂ€mja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. En bra sak Ă€r att arbetskraftsinvandringen knyts till de medianlöner och/eller kollektivavtal som finns i Sverige. 

Arbetskraftsinvandring Àr den naturliga formen för invandring. Vi har nu haft ett par decennier av olyckliga undantag frÄn den invandringsformen. Det kan vi sÀkert steg för steg rÀtta till. Viktigast i detta kÀnsliga lÀge Àr att vi ÄtervÀnder till den klassiska synen pÄ invandring: Allt handlar om att genom hÄrt arbete kunna skapa sig bÀttre chanser till ett bÀttre liv.