Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Banker som kraschar är det mest provocerande

De tre svenska bankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken har nyligen, likt den finska banken Nordea lämnat mycket goda kvartalsrapporter.

Swedbanks vd Jens Henriksson tycker det är bra att "banker tjänar pengar." Folkbladets Widar Andersson instämmer med ett viktigt tillägg.

Swedbanks vd Jens Henriksson tycker det är bra att "banker tjänar pengar." Folkbladets Widar Andersson instämmer med ett viktigt tillägg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2023-07-24 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En stor del av förklaringen till de snabbt stigande vinsterna i bankerna är att utlåningsräntorna har stigit mycket mer än inlåningsräntorna. Bankerna får in mer pengar på att låna ut pengar än vad de får betala för att få folk att sätta in sina pengar på bankkonton.

Banker har en speciell ställning i samhället. När banker gör vinster är det extra politiskt känsligt. Finansminister Elisabeth Svantesson och hennes S-skugga Mikael Damberg har båda två kommenterat bankvinsterna med bekymmersamma ord och miner. Svantesson har talat med bankcheferna om att det kan bli tal om att vidta politiska åtgärder för att "öka konkurrensen" i banksektorn. Damberg anser för sin del att det är "provocerande" med stora bankvinster samtidigt som många hushåll sliter med allt dyrare bolån. 

Jens Henriksson är vd på Swedbank. Han säger till SVT att det är "bra att banker tjänar pengar." Det har han förstås helt rätt i. Alternativet är betydligt värre för alla inblandade. Så är det. Men man bör nog tillägga att det framförallt är viktigt att banker - och andra finansinstitut - tjänar pengar på bra sätt. Bankkrisen på 1990-talet slog hårt mot inte minst de banker som senare skulle bli Nordea och Swedbank. Bankerna lånade ut alldeles för mycket pengar mot alldeles för svaga säkerheter. Det höll på att gå riktigt illa. Skattebetalarna i form av regering och riksdag fick träda in med åtskilliga miljarder kronor för att undvika regelrätta bankkrascher som hade kunnat slå mycket hårt mot företag och hushåll. 

Numera har bankerna mer eget kapital och riskbedömningarna är också mer internationellt reglerade. Att bankerna nu också rapporterar om höga vinster och låga kreditförluster för det andra kvartalet i år stärker verksamheten. Stabila banker som förväntas stå pall när det blåser behöver vinster för att bygga upp sitt kapital och för att kunna lämna utdelningar till aktieägarna. 

Vilket i sin tur ger bankerna bättre förutsättningar att finnas kvar med redo och reda kapital om det skulle slå till och bli riktigt illa i ekonomin. 

Vad jag förstår finns det heller inte några större anledningar att utifrån ett bolåneperspektiv provoceras av bankernas vinster. Bolånen har varit mycket lönsamma några år bakåt i tiden. Men den senaste tidens räntehöjningar har minskat marginalerna väsentligt i bolåneaffären. Konkurrensen är heller inte död i banksektorn. Både statliga SBAB och flera privata nischbanker nafsar storbankerna i hälarna.