Aydin Cetins oroliga blick över axeln finns på riktigt

Aydin Cetin kom till Sverige som 14-åring med sina föräldrar från Turkiet. I två år har han drivit pizzerian i Årby i Eskilstuna.

Aydin Cetin finns på riktigt. Det förstår väl de flesta. Men ändå kanske inte. Att förstå med alla sina sinnen är något annat än att förstå/missförstå för sina egna syften.

Aydin Cetin finns på riktigt. Det förstår väl de flesta. Men ändå kanske inte. Att förstå med alla sina sinnen är något annat än att förstå/missförstå för sina egna syften.

Foto: Skärmdump SVT/Widar Andersson

Krönika2022-06-14 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna är hårt drabbat av mord och skjutningar; inte minst i stadsdelen Årby. På söndagskvällen intervjuades Cetin i SVT: s Agenda. Han berättade om sina mycket påtagliga upplever av våldet och skjutandet i kvarteren runt hans pizzeria. När Aftonbladet tidigare i år talade med Aydin Cetin fick han frågan om han var rädd när han gick från och till sina långa arbetsdagar?

– Jag känner mig mer orolig och ser mig över axeln oftare. Men jag måste tillbaka till jobbet för att få det att gå runt, svarade Aydin Cetin. Det är så många har det. De lever och verkar i delar av samhället som är mer eller mindre laglösa och farliga. Men de har inget val. Jobbet måste skötas. Men sköter andra sina jobb?

– Fritidsgården som låg här i närheten har flyttat eftersom kommunen tycker att det var för farligt att ha den öppen. Men jag som måste vara här för att få in några pengar till familjen; jag är visst inte lika mycket värd? sa Aydin Cetin i Agenda. Det där är tunga och allvarliga känslor som riskerar att göra minst lika stor samhällsskada som skjutningarna och morden i sig. Det händer något med oss människor när och om vi märker/anar att vi liksom bjuds in med armbågen till välfärden ch tryggheten. När Aftonbladet talade med Aydin Cetin i februari i år sa han: "Folk vågar inte komma hit, det är otryggt och dåligt upplyst, och man undrar vad som kommer hända härnäst? Han önskar mer resurser och poliser i området. Han har flera gånger bett kommunen om att sätta upp fler lampor och några övervakningskameror så att folk känner sig trygga."

Cetins medverkan hos SVT var tänkt som ett slags förrätt till en debatt om skjutningarna och morden mellan justitieminister Morgan Johansson och partiledaren för Liberalerna Johan Pehrson. Nu blev det inte så mycket med "huvudrätten"; skulle man kunna säga. Johansson och Pehrson knöt inte an till Aydin Cetins vardag och känslor utan malde sina partiargument. "Vi har aldrig haft så mycket poliser som nu", sa Morgan Johansson. "Vi har aldrig haft så många dödliga skjutningar som nu", sa Johan Pehrson. Jag förstår på sätt och vis politikerna. Sju, åtta år av gangsterexplosion i Sverige har fått orden att ta slut. Vad ska man säga i den femtioelfte debatten om mord och skjutningar? Orden snurrar runt i den politiska bubblan; avskilda från Aydin Cetins och alla andras oroliga blickar över axeln när de kämpar på för att få det att gå runt.