Avstå från partipolitiskt trixande med pensionerna

I de olika budgetförslag som nu diskuteras och förhandlas i riksdagen är en av de heta potatisarna regeringens förslag om ett så kallat "garantitillägg" för människor med låga pensionsinkomster.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar bör inte få som hon vill när det gäller pensionerna.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar bör inte få som hon vill när det gäller pensionerna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Krönika2022-05-07 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillägget är dikterat av Vänsterpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar krävde tillägget som betalning för att ge sitt stöd till Magdalena Andersson i statsministeromröstningen förra året. Förslaget sågas utefter anklarna av i stort sett alla som kan något om pensionssystemet. Det Vänsterpartiet kräver i betalning är nämligen inte bara ett fläskben åt sig själva i den kommande valrörelsen. Sådant får man leva med då och då. Politik är trots allt politik. Men betalningen i det här fallet är en pil rakt in i pensionssystemets hjärta och riskerar stabiliteten i det största och viktigaste offentliga sparande som välfärdsstaten erbjuder.

På fredagen 6 maj kom ytterligare ett seriöst och tungt grundskott mot det så kallade garantitillägget. Finanspolitiska rådet har i samverkan med experter på och utanför regeringskansliet tagit fram en studie om "Pensionssystemet och pensionärernas inkomster".

I kort sammanfattning visar Finanspolitiska rådet att varje årskull pensionärer får det bättre ekonomiskt än de tidigare årskullarna: "I debatten framställs det ibland som att pensionssystemet ger en lägre ersättning än vad det var tänkt. Så är det generellt sett inte. För fjärdedelen med lägst förvärvsinkomster före pension är den så kallade kompensationsgraden för den totala pensionen (allmän pen­sion och tjänstepension) 80–100 procent av förvärvsinkomsten före pension, medan de med högre pensionsinkomster hamnar omkring 65 procent. "(Finanspolitiska rådet DN Debatt 6 maj) 

Rådet pekar på att det självfallet finns "grupper vars pensioner är låga, i allmänhet till följd av ett begränsat antal år i syssel­sättning eller tidigt pensionsuttag." På DN Debatt lyfter de även växande framtida problem: "Dagens låga sysselsättningsgrad för lågutbildade och utrikesfödda kommer på samma vis att leda till låga pensioner i framtiden."

Dessa problem behöver omhändertas. Ambitionen hos V och S är det således inget fel på. Men som tidigare Pensionsmyndigheten och nu Finanspolitiska rådet konstaterar så kan dessa problem hanteras inom den rådande garantipensionen. V: s "garantitillägg" är däremot ett partipolitiskt trixande med statsbudgeten som riskerar att rasera fundamentet för den svenska pensionsmodellen: Det är arbete och längre arbetsliv som finansierar goda pensioner. Riksdagen bör hålla fast vid detta fundament.