Även Sverige och svenskar behöver skydd mot islamism

Sveriges statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron omfamnar varandra i Göteborg för några år sedan. Nu gäller mer pandemifysiska avstånd. Men mot islamismen bör de stå sida vid sida.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron omfamnar varandra i Göteborg för några år sedan. Nu gäller mer pandemifysiska avstånd. Men mot islamismen bör de stå sida vid sida.

Frankrikes president Macron pressar nu den organiserade muslimska rörelsen att inom ett par veckor anta stadgar där ”republikanska värden” ska respekteras och upprätthållas

Krönika 25 november 2020 05:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakgrunden är de senaste utbrotten av islamistisk terror i Frankrike. Terrorbrotten har haft udden mot yttrandefriheten; en helt bärande grundsten för välståndet i västerländska liberala demokratier. President Macrons uppmaning till de organiserade muslimerna i Frankrike har vållat turbulens i islamistiska stater och nätverk; inte minst med kopplingar till det Muslimska Brödraskapet runt om i världen. När Macron sätter hårt mot hårt och avkräver franska muslimer stadgad respekt för bland annat yttrandefriheten så gör han en viktig insats även för oss i Sverige.

”Frankrike är ett muslimskt land”, sa Frankrikes ambassadör i Sverige Etienne de Gonneville i ett redan klassiskt uttalande i SVT: s Agenda den 25 oktober. Frankrike är muslimskt eftersom det bor flera miljoner muslimer i landet. Staten har misslyckats att skydda muslimerna i Frankrike från extremism och har därmed också misslyckats att skydda landet från islamistisk terror. Man har kort sagt och på vanlig svenska varit för flata mot den politiska islamismen. 

Frankrike och president Macron skärper nu helt rättmätigt tonen mot de muslimska och islamska ledarskikten. Tänk er in i en situation där kristna terrorister i Sverige skulle mörda lärare och andra människor i försvar för en förvriden och stenålders gudstro där uppfattade hädelser berättigar till mord. Statsminister Stefan Löfven skulle vara helt rökt om han inte i ett sådant läge skarpt och bestämt begärde ett glasklart avståndstagande från den svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. 

Moderatledaren Ulf Kristersson (DN Debatt 24/11) begär nu att den svenska regeringen tydligt ska solidarisera sig med Frankrike och Österrike; som även de drabbats av islamistisk terror på senare tid: ”Detta handlar inte om enskilda länder, inte heller om höger eller vänster, och det handlar inte om vi är kristna, judar eller muslimer. Utan det handlar om att konsekvent och rakryggat stå upp för det öppna samhället mot dess fiender.”

Budskapet från Kristersson är att Sverige har en gedigen hemläxa att göra. Återkallade medborgarskap, effektiva utvisningar och stopp för skattefinansiering av organisationer med våldsbejakande budskap är några av punkterna på Kristerssons utmärkta lista. Regeringen är saktfärdig; det går inte att komma från. Den politiska islamismen hör inte hemma i Sverige, skriver moderatledaren. Så är det. 

Ämnen du kan följa