Att leva här som man gjorde där det ökar risken här

Anders Tegnell förefaller vara en person som är mer intresserad av verkligheterna än av diverse ideologiproducerade verklighetsbilder.

Anders Tegnell förefaller vara en person som är mer intresserad av verkligheterna än av diverse ideologiproducerade verklighetsbilder.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2021-03-24 05:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell orsakade rabalder när han den 3 december förra året i en intervju med Aktuellt diskuterade om skillnaderna i antal döda med Covid -19 som fanns och finns mellan Sverige och de övriga nordiska länderna.Tegnell lyfte bland annat fram invandringen till Sverige som en av flera orsaker till de höga svenska dödstalen. För detta högst rimliga och riktiga uttalande blev Tegnell vederbörligen korsfäst och fick redan dagen efter inleda en förlåt-mig-turné med de stora mediehusens redaktioner. 

Det hypernervösa offentliga Sverige hade och har pinsamt svårt att diskutera socialrealistiskt om hur det förhåller sig med saker och ting. Den rekorderlige chefen på Folkhälsomyndigheten Johan Carlson tog dock sin epidemiolog i försvar i Svenska Dagbladet: "Det är inte en ointressant fråga. Det är viktigt att känna till hur olika grupper i samhället, oavsett om det handlar om invandrargrupper eller andra grupper, drabbas av sådana här saker. Så att man kan lära sig något och samtidigt förebygga." Precis så är det. Och nu finns möjligheter att lära sig ännu mer och att förebygga ännu bättre. Dagens Nyheter publicerade på måndagen (22/3) en undersökning av vilka det är som har avlidit med och i Covid-19 sedan viruset satte fart i Sverige. Människor med ursprung i Somalia, Syrien, Afghanistan, Turkiet, Iran och Irak är hårt överrepresenterade jämfört med svenskar som kommer från Sverige. DN förklarar helt riktigt att det inte är landet man kommer ifrån som är den egentliga förklaringen till de höga dödstalen. Förklaringen är hur man lever i Sverige. Problemet är svenskt; inte somaliskt eller syriskt. Man fortsätter kort sagt att - på en oftast högre materiell nivå - leva ungefär likadant som man gjorde i sitt forna hemland med den skillnaden att man inte förstår språket här. 

Genom den på tok överdimensionerade invandringen till Sverige så har det skett en snabb ökning av andelen fattiga, arbetslösa, trångbodda, sjukliga och majoritetsspråkokunniga människor i befolkningen. Vilket i hela världen och så även i Sverige betyder att när en smittsam virussjukdom tar fart så ökar riskerna att dödstalen far i väg. En viktig lärdom är därför insikten om betydelsen av en ansvarsfull och måttfull invandring. Ett annat lärospån är vikten av att pandemiplanera för verkligheter som ser ut som de gör och inte som röda, blå och gröna väldigt liberala liberaler, vill att de ska se ut. Och nu när vi vet mer så kan vi förebygga bättre.