Krig, mord, dyrtider och tvärvändningar–så var vårt år

2022 har varit ett år som skimrat i mörkt; det går inte att komma från.

Ett fyrverkeri över Linköping får här symbolisera gemensamma och utsträckta förhoppningar om ett 2023 som kanske skimrar mindre mörkt?

Ett fyrverkeri över Linköping får här symbolisera gemensamma och utsträckta förhoppningar om ett 2023 som kanske skimrar mindre mörkt?

Foto: Axel Lundström

Krönika2022-12-31 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina är ett ställföreträdande krig mot väst om vem och vad som ska bestämma över Rysslands "intressesfär.". Makthavarna i Kreml mördar tusentals människor i ett folkrättsvidrigt krig för att markera sin rätt att behandla länderna i närområdet som sovjetiska lydstater. Västmakterna i försvarsalliansen Nato får balansera mellan att ge Ukraina maximalt militärt och ekonomiskt stöd utan att för den sakens skull bli en direkt stridande part i kriget. Få experter tror dessvärre på ett slut på kriget under 2023. Dagen före nyårsafton skickade Ryssland minst 120 missiler mot människorna i Kiev. 

2022 bjöd också på ännu en tvärvändning i den svenska inrikespolitiken. Den nära tidens första tvärvändning inträffade i november 2015 då den dåvarande regeringen bytte fot i invandringspolitiken. Efter många år av på tok för omfattande invandring från utomvästliga regioner med - enligt dåvarande utrikesminister Margot Wallström - en möjligt hotande "samhällskollaps" som konsekvens så tog S och MP i regeringen ansvar för en helt nödvändig omläggning av politiken. 2022 års tvärvändning hade koppling till Rysslands krig i Ukraina. Så sent som i november 2021 slog dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist fast att Sverige "aldrig" skulle bli medlemmar i Nato och att i vart fall "aldrig" skulle ske under hans tid som försvarsminister. Hans hållning hade starkt stöd bland S-väljarna. I april 2022 hade Hultqvist, S-väljarna och medborgarna i stort svängt i frågan. 

Nu fanns (och finns) en stor majoritet för svenskt medlemskap i Nato. (Och för att skicka vapen till Ukraina) Nästa år behöver regeringen se till att vi kommer in i Nato på riktigt. Det är den viktigaste säkerhetsfrågan för alla svenskar. Att komma in i Nato är självklart värt lite "förnedring" i relationen med Turkiet. 

2022 bjöd på nya dystra mordrekord i Sverige. Minst 62 personer sköts ihjäl i och av de kriminella gängen. Dagen före nyårsafton grep polisen 14-15-åringar för inblandning i skottlossning och sprängdåd i Farsta söder om Stockholm. Få tror på framsteg 2023. Men åren därefter kanske?

Efter den absurda utrullningen av offentliga underskott i västvärlden i samband med pandemin har inflation och stigande räntor återkommit i vår ekonomi. Dyrtiderna på grund av en utbudskris för planerbar elproduktion i Sverige och en rysk gaskris i Europa förstärker bilden av ett ekonomiskt instabilt år. Så vila i frid 2022. Och välkommen 2023. Vi hoppas på dig.