Över fyrtio procent av alla som är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen har varit utan arbete i mer än ett år. En stor del av de långtidsarbetslösa är invandrare som aldrig har haft ett jobb. Med anledning av dessa dystra rekordsiffror gästade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) den 9 maj SVT: s Agenda för att frågas ut av Anna Hedenmo. Eva Nordmark intog en stabil, vettig och på många sätt begriplig defensiv hållning under intervjun. Det här är svåra och sammansatta problem som tynger vilken regering som helst.
Särskilt tungt är det nog för en S-regering som har bett om att väljarna ska "utvärdera dem på jobben" och som dessutom har en lång historia av framgångsrika och ibland ganska så hårdföra arbetsmarknadsomställningar för att hålla arbetslösheten nere och tillväxten uppe: 40- 50-talens regim av solidarisk lönepolitik tvingade mängder av företag med svag lönebetalningsförmåga att slå igen vilket frigjorde kapital och arbetstimmar för mer stabila arbetsplatser. 60- och 70-talens folkomflyttningar under AMS-regimen ( i folkmun Alla Måste söderut) massomskolade handfast och praktiskt mängder av folk från norr och från inlanden till den växande tillverkningsindustrins fabriker och till den likaså växande offentliga sektorns förvaltningar och fronter i de större städerna. Sedan kom 80- och 90-talens regimer av strukturomvandlingar och av omfattande förtidspensioneringar ut ur arbetskraften. Sedan kom Reinfeldt (M) in i handlingen med 00-talets individuella arbetsstimulanser med jobbskatteavdrag och ersättningsförsämringar och av privata arbetsfömedlingstjänster. Och nu är det svårt att få grepp om vad som riktigt gäller för regeringen.
Långtidsarbetslöshet fungerar ju på det viset att man fortsätter att vara arbetslös därför att man har varit och är arbetslös. Problemet kommer tyvärr inte att lösa sig av sig självt. När vi når sådana volymer som nu - runt 200 000 långtidsarbetslösa personer - så behövs en tydlig regim för att åtgärda problemen. Vilket förstås är lättare sagt än gjort.
Eva Nordmark har nog hur som helst en del att vinna på att vara mer rak och mindre undanglidande om problemets karaktär och dynamik. I Agendaintervjun hänvisade hon vid flera tillfällen till "pandemin" som orsaken till långtidsarbetslösheten. Visst har många tiotusen människor - framförallt yngre medarbetare i de utsatta tjänstesektorerna - tappat jobbet på grund av Coronan. Några av dem har säkert också hunnit bli långtidsarbetslösa vid det här laget. Men den stora bulken av långtidsarbetslösheten kan inte skyllas på virus. Det förstår alla. Och det alla förstår bör man inte förneka.