Arbete och skötsamhet är vägen in i Sverige

Häromkvällen var jag på Engelen vid Kornhamnstorg i Stockholm där tidningen Bulletin arrangerade ett seminarium om nationalstaten Sverige. Historieprofessorn och författaren Lars Trägårdh var en av de medverkande. Det var en mycket dynamisk afton.

Krönika 11 juni 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han talade utifrån en färsk artikel han författat för tidskriften Fokus (10 juni) Artikeln har rubriken "Sverige - ett splittrat land" och bygger i stora delar på "Tillitsbarometern" bygger vilket är en enkätundersökning som har genomförts sedan 2009 och vid senaste omgången (2020) svarade 14 000 personer på frågorna som ställdes. Lars Trägårdh är mästare på att djupdyka i frågor som: Vad händer med människor som lever i stater som beter sig si och så? Men även åt andra hållet: Hur utvecklas stater när människor beter sig på det eller detta viset? 

Tillitsbarometern visar verkligen på ett splittrat Sverige. Trägårdh bor själv på Södermalm. Han berättade att det tar honom cirka 45 minuter att cykla till Rågsved. Det skiljer också 45 punkter i Tillitsbarometern mellan Rågsved och Södermalm. I Rågsved svarar 30 procent ja på frågan om de "litar på de flesta?" På Södermalm svarar 75 procent ja på samma fråga. En nyckelmening i Trägårdhs text i Fokus är denna: "Vart mångfald leder är alltid en empirisk fråga – i sig är den varken god eller ond. Men saknas vägen till ett gemensamt »vi« är oddsen sämre."

Lars Trägårdh talar starkt för att det går att öka tilliten även i det nya Sverige. Om det gamla Sverige kunde få ihop Svear och Götar för en gemensam sak så borde det vara möjligt för dagens nationalstat att samla större tillit i breda medborgargrupper för ett gemensamt vi. En tämligen stor del av befolkningen i Sverige kommer från korrumperade skurkstater och/eller ojämlika och ofria klansamhällen. I jämförelse är den svenska nationalstaten ett "gigantiskt frihetsprojekt", sa Trägårdh. Han har helt rätt. Vi behöver inte leta efter mer eller mindre konstiga integrationsverktyg. Ekonomiska fakta och Tillitsbarometerns mätningar visar att det är "arbete och skötsamhet" som är vägen in nationalstaten Sverige. Och det gäller oavsett varifrån du kommer. Det behövs ett offensivt politiskt ledarskap som värnar om det svenska framtidsbygget. Ett ledarskap som inser värdet av nationell sammanhållning när det gäller nationalstatens kärnverksamheter och framgångsfaktorer. Ett ledarskap som förstår att valfrihet har sin plats och det obligatoriska sin tid. Ett ledarskap som inte snöar in för mycket på det som varit men som heller inte flummar till det och tror att framtiden är helt ny.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Partierna har enats – de bildar Finspångs nya styre • Han blir ny KSO • Vi rapporterar direkt

Partierna har enats – de bildar Finspångs nya styre • Han blir ny KSO • Vi rapporterar direkt
Politiken

Kristersson får två veckor på sig

Kristersson får två veckor på sig
Politik

Svenska marinen redo att gå ut

Svenska marinen redo att gå ut

Debatt: Hopplöshet kan ersättas med framtidstro i hela landet

Hopplöshet kan ersättas med framtidstro i hela landet

Så personröstade Finspångsborna i kommunalvalet • "Det visar väl att jag har gjort något rätt" • Nykomling gjorde succé för V

Så personröstade Finspångsborna i kommunalvalet • "Det visar väl att jag har gjort något rätt" • Nykomling gjorde succé för V
Visa fler