Arbete och ordning och reda är fundamentet

"Batongmormor" Astrid Kristensson var en högerkvinna med förmåga att nå fram till arbetare. Inte på så vis att stora skaror väljare gick från S och till M. Så gjorde man inte på den tiden.

"Batongmormor" Astrid Kristensson var en högerkvinna med förmåga att nå fram till arbetare. Inte på så vis att stora skaror väljare gick från S och till M. Så gjorde man inte på den tiden.

Foto: TT

Krönika2021-05-18 05:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malcom Kyeyune skriver på Göteborgspostens ledarsida (17/5) att arbetare söker sig högerut i den politiska terrängen medan de större städernas tjänstemän mer attraheras av partier som V, S och C. Han pekar på utvecklingen i Storbritannien där Boris Johnson och hans högerparti skördar framgångar i arbetardominerade valkretsar. Kanske är även Kyeyune själv ett slags kvitto på den tendens han beskriver? Han har hur som helst rört sig från förtroendeuppdrag i Vänsterpartiet och till uppdrag inom den sverigedemokratiska sfären.

Att en bra höger har nära till arbetares tankar och känslor är inget nytt. Jag tänker till exempel på Astrid Kristensson, salig i åminnelse. Den moderata riksdagsledamoten kallades i folkmun för "batongmormor" När hon for runt på torgmöten i socialdemokratiska fästen runt om ute i landet så öppnades i hemlighet många arbetarhjärtan för den tuffa damen. Hon pläderade för att tjuvar och banditer skulle sitta av rejäla straff så att hederligt folk kunde sova tryggt på nätterna innan de steg upp i ottan för försörja sig själva och samhället. Ett mer personligt minne av bra och arbetarnära höger upplevde jag på PRO: s kongress i Stockholm något år precis i början av M-ledaren Fredrik Reinfeldts alliansregerande 2006-2014. Den socialdemokratiska PRO-organisationen hade förberett sig för att protestera mot att regeringen sänkte skatterna för arbetare men inte för pensionärer. Reinfeldt berörde emellertid de flera hundra i huvudsak arbetarpensionärernas hjärtan när han talade om arbete. 

"Hur gamla var ni när ni började arbeta; 14, 15 år kanske?" frågade Reinfeldt från talarstolen. Många nickade och hummade instämmande. "Och de flesta av er har kämpat på ända fram till 65 trots värk och trötthet", fortsatte han. "Men som ni vet så är det inte så idag. Många börjar inte jobba på riktigt förrän de är 25 år och i andra änden är det flera som går i pension vid 60. Det går inte att ha det så. Det vet ni och det vet jag", sa Reinfeldt. Högern nådde fram till våra hjärtan.Arbete och ordning och reda är fundamentet.

Malcom Kyeyune skriver att vänsterpopulistiska rörelser som till exempel "Reformisterna" här hemma i Sverige är på tok för sent ute. I deras världsbild överges S av arbetare eftersom partiet gått "till höger." I verkligheterna gäller det helt omvända. En socialdemokrati som på allvar vill konkurrera om arbetarnas hjärtan och röster kan inte lämna högerflanken öppen. Arbete och ordning och reda är fundamentet.