Använd pandemilagen mot äldrevårdens vaccinskolkare

Socialminister Lena Hallengren har pandemilagen till förfogande. Dags att gripa in mot ovaccinerade i äldreomsorgen.

Socialminister Lena Hallengren har pandemilagen till förfogande. Dags att gripa in mot ovaccinerade i äldreomsorgen.

Foto: TT

Krönika2021-08-17 19:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronaviruset är som en målsökande robot. Det letar sig fram mot brister och undermåligheter i samhällsbygget och viruset bryr sig föga om politiskt korrekta tabun eller om allvarliga problem som döpts om till käcka "utmaningar". Vi minns hur det var före vaccinet. Coronakommissionen konstaterade i sitt första betänkande: "I början av december 2020 hade i Sverige fler än 7 000 människor avlidit med diagnosen covid-19. Av dessa personer var nära 90 procent 70 år eller äldre. Hälften av dem bodde i särskilt boende och knappt 30 procent hade hemtjänst. (--) Det är klandervärt att förhållandena på särskilda boenden med genomgående svaga äldre inte uppmärksammades tidigare. (--) Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen borde omgående ha lagt mera vikt vid förhållandena på särskilda boenden." (Äldreomsorgen under pandemin 15/12 2020)

Nu kommer rapporter från olika håll i landet om ny smittspridning på äldreboenden där alla boende är vaccinerade och om äldre personer med hemtjänst som inte kan få garantier för att hemtjänstpersonalen är vaccinerad. De "gamla och sköra" som politikerna tävlat om att värna och skydda är nu återigen utsatta för stora smittorisker. Här har det allmänna lagt otroligt många miljarder skattekronor på att vaccinera riskgrupper och de äldsta. Här har hundratusentals äldre medborgare isolerat sig i sina hem för att hålla sig undan sjukvården och smittan. Här införde regeringen den 1 april 2020 ett nationellt besöksförbud på samtliga äldreboenden. Socialminister Lena Hallengren sa vid det tillfället: "De som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning behöver skyddas från viruset. Därför måste vi säkerställa att vi inte får smittspridning där." (regeringen.se)

Hallengrens ord gäller fortfarande. Skyddet för de gamla behöver nu ta sig nya former. Nu har vi munskydd och handsprit. Nu har vi en betydligt lägre allmän smittspridning i samhället. Framförallt har vi nu ett vaccin som givits till de allra flesta som bor på äldreboende. Men det är fritt fram för personal inom äldreomsorg att inte vaccinera sig. Och det är fritt fram att besöka äldreboenden utan att visa vaccinationsintyg. Hit söker sig nu viruset i sin jakt på öppningar för smittspridning. Att enskilda medborgare beter sig ansvarslöst och inte vaccinerar sig är ett problem för sig. Att hindra smittspridning i äldreomsorgen är emellertid en allmän uppgift. Regeringen har sin pandemilag. Det är dags att agera. Endast fullvaccinerade ska få arbeta i äldreomsorgen. Besökare i äldreomsorgen ska kunna visa vaccinationsintyg.